Demirtaş: “Rock star değilim”

Demirtaş: “Rock star değilim”

Partisinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirdiği aday listelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş..

Partisinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirdiği aday listelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı Türkiye toplumunu ve çoğulculuğa dayalı demokrasi anlayışını temsil etme” kriterlerine göre isimleri belirlediklerini söyledi. Demirtaş, yapılan anketlere göre partinin oy oranına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

“Baraj sorunu bizim için tam olarak ortadan kalkmıştır diyebilecek durumda değilim. AKP’den ciddi bir kopuş var. Şu anda tahminlerime göre AKP tek başına iktidarı kaybetmenin tam sınırında. Paniğin, öfkenin nedeni de budur. AKP iktidardan düşmenin sınırında, biz de barajın tam sınırındayız.”

'Öcalan tek tek değerlendirme yapmadı'

Abdullah Öcalan ile hafta sonu İmralı’da yapılan görüşmede kısa bir bilgilendirme yapıldığını belirten Demirtaş, “Tek tek adaylarla ilgili çok değerlendirme yapmadı. HDP’nin Türkiye’yi kucaklayan bir aday profili çıkarması gerektiği inancını bizimle paylaşmıştı zaten” dedi.

Toplantıda Demirtaş’a Abdullah Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan’ın Urfa’dan aday gösterildiği de hatırlatıldı. Öcalan’ın uzun süredir parti çatısı altında siyaset yapan bir kadın olduğunu belirten HDP Eş Başkanı, “Başta da belirttiğim çok renklilik profiline uyan isimlerden biridir. Türkiye gerçeğinin tam bir parçasıdır. Gerçekliğe hitap etmek istiyorsak bunu dışlamadan yapmamız lazım. Ermeniler de Kürtler de başörtülüler de Türkiye’nin gerçeğidir.” dedi.

Bildirge İstanbul’da açıklanacak

Partisinin 10 Nisan Cuma günü aday tanıtım toplantısı yapacağını belirten Demirtaş, seçim bildirgesinin ise iki başlık altına İstanbul’da açıklanacağını belirtti.

HDP, kadınlar ile ilgili ayrı bir seçim bildirgesi açıklayacak, Türkiye geneline hitap eden bir bildirge daha olacak. Demirtaş, seçim beyannamesinin seçmeni büyülemeye dönük boş hayaller değil, ülkenin sorunlarına ilişkin gerçekçi çözüm önerileri içereceğini belirtti.

Partinin seçim çalışmalarında kullanacağı müzikler ise sürpriz niteliğinde. Geçmiş yıllarda bir müzik grubu bulunan Demirtaş da saz çaldı, şarkı söyledi. Demirtaş, “Seçim müziğimiz birkaç güne kadar hazır olur, benim de katkım oldu. Ben yaptım gibi yansıtıyorlar. Hasbel kader amatör müzikle ilgilenen biri olarak sadece katkım oldu. Bir şeyler yaptık. Çok çalıştılar, emek harcadılar.” diye konuştu.

“Rock star değilim”

Demirtaş, toplumda kendisine yönelik büyük bir ilgi olduğuna ilişkin bir soruyu da yanıtladı:

“Gençlerin ilgisinin özellikle farkındayım. Yaşı büyük olanlar da var ama ben hepsine genç diyorum. Türkiye’de yaşlı yok. Ama şuna dikkat çekmek istiyorum, bir fenomen değilim, rock star değilim, pop star değilim. Siyasi hedefleri olan Türkiye’nin barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde umut yaratan siyasetin eş başkanıyım. Beni bu yönümle ele alırlarsa çok mutlu olurum. Öbür türlüsü gelip geçici hevestir. Sadece popülerlik üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. Bu gelenek sol bir gelenek olarak 2015 seçimlerine damgasını vuracaktır. Olası başarı da sadece bana ait olmayacak.”

“Süreçte ne ilerleme ne gerileme var”

Çözüm sürecine ilişkin de konuşan HDP Eş Başkanı, süreçte Nevruz’dan bu yana ne ilerleme ne gerileme olduğunu söyledi. HDP Eş Başkanı, İzleme Heyeti konusunda Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında isimler konusunda da anlaşmaya varılamadığını öne sürdü:

“İzleme heyeti ile ilgili bizler bir isim havuzu önerdik. Bu listeyi Hükümet heyeti ile paylaştık. Hükümet de kendi cephesinden bir isimler havuzu hazırlayacaktı. Ortak bir liste çıkarmaya çalışacaktık. Şimdi Hükümet bunu yapmıyor. Cumhurbaşkanı kafasına göre bir liste hazırlıyor, Başbakan kafasına göre bir liste hazırlıyor. Hem isimler hem de gözlemci heyet konusunda anlaşamıyorlar. Cumhurbaşkanı 'Kürt sorunu diye bir şey kalmadı' diyor, ona göre bir liste çıkarmaya çalışıyor.”

Demirtaş, HDP heyetinin bundan sonra yapılacak İmralı ziyaretine gözlemci heyet ile birlikte gitmesi durumunda müzakerelerin başlamış olacağını, PKK’nın silah bırakma kararı alacağı kongrenin de bundan sonra daha net konuşulacağını belirtti.

Kaynak: Al Jazeera