Demirtaş Ermeniler için Fatiha Okudu

Demirtaş Ermeniler için Fatiha Okudu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1915 yılında ölen Ermenileri anma törenine katılıp Fatiha suresini okudu

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Alipaşa Mahallesi'nde bulunan ve terk edildiği için harabeye dönen Surp Sarkis Ermeni Kilisesi'nde, 1915 yılındaki olaylarda yaşamını yitiren Ermenileri anma töreni düzenlendi.
Diyarbakır'ın yanı sıra İstanbul ve Avrupa'nın bazı ülkelerinden gelen ve Mardinkapı Semti'nde toplanan Ermeniler, Süryaniler ve Keldanilere HDP, DBP, İHD, Diyarbakır Barosu ve bazı Sivil Toplum örgütleri ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile belediye başkanları da destek verdi.
Mardinkapı'dan Alipaşa Mahallesi'ndeki Sur Sarkis Ermeni Kilisesi'ne kadar yürüyen grup ellerinde mor menekşe çiçeğinin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıdı. Harabe durumda bulunan kilisenin bahçesindeki üç duvar üzerinde 1915 yılında öldürülen Ermenilerin fotoğrafları ve Türkçe, Kürtçe, Ermenice, 'Biz kırıldık, hangi dağda menekşeler çoğaldı. Bir çığlığın yüz yılı 1915-2015. Ermeni soykırımı' yazılı afişler asıldı.
Anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yüzyıl önce bu topraklarda insanlık tarihinin en büyük trajedisinin, Ermeni soykırımının yaşandığını iddia etti. Demirtaş'ın Fatiha okuma çağrısı üzerine, anmaya katılan Müslümanlar hep birlikte Fatiha suresini okurken, Ermeniler ise dua etti.