Deir Yasin Katliamının Yıldönümü

Deir Yasin Katliamının Yıldönümü

Bir gecede yüzlerce insan acımasızca katledildi Deir Yasin... Filistinlilerin ve Müslümanların Hafızasından Silinmesi Mümkün Olmayan Katliam...

9 Nisan 1948 günü gece yarısı Kudüs'ün batısında yer alan ve katliamdan önce nüfusu 750 kişiden oluşan Deir Yasin köyü halkı Siyonist çetelerin dört bir yandan saldırısına uğradı. 

Deir Yasin köyünü basan Stern ve Irgun çeteleri, köy halkından 254 kişiyi katletti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu masum siviller bir gecede öldürüldü. Katliamdan çok az sayıda kişi yaralı olarak kurtulabildi. 

9 Nisan'ı 10 Nisan'a bağlayan gece, Deir Yasin halkı hoparlörlerden gelen "Köyü terk edin" anonsları ile uyandı. Köy halkı ne olduğunu anlayamadan Siyonist militanlar tarafından katledildi. Evler ateşe verildi, evlerden kaçmak isteyenler kurşuna dizildi, çocuklar annelerinin gözleri önünde öldürüldü. 

Deir Yasin Katliamı, Siyonist işgal rejimi başbakanlığı yapacak olan Menahem Begin'in liderliğindeki yer altı çeteleri tarafından gerçekleştirildi. Menahem Begin, bu kanlı eylemi "Eğer Deir Yasin zaferi olmasaydı, İsrail Devleti de olmazdı" sözleriyle tanımlamaktadır. 

Bir etnik temizlik olan Deir Yasin Katliamı, Siyonist işgal rejiminin kuruluşundan bu yana işlediği katliamlardan sadece biridir. 

Nablus'un doğusundaki Balata Mülteci Kampı'nda yaşayan Mustafa Hamed, Menahem Begin'in sözlerini hatırlatarak o günleri şöyle anlattı: "Unutulması mümkün olmayan bir manzaraydı. Katliam inanılmayacak derecede korkunçtu. Siyonist çeteler tarafından yüzlerce kadın, çocuk, yaşlı, genç öldürüldü, hamile kadınların karınları deşildi. Başlarında da Menahem Begin denilen terörist vardı."