DEAŞ Afganistan'da Kamp Kurdu

DEAŞ Afganistan'da Kamp Kurdu

Afganistan'ın güneyindeki Farah vilayetinde IŞİD(DEAŞ) militanlarının kamp kurduğu bildirildi.

Afganistan'ın güneyindeki Farah vilayetinde IŞİD(DEAŞ)  militanlarının kamp kurduğu bildirildi.

Farah kentinin Hake Sefid ilçesinin kaymakamı Abdul Halik Nurzai, 20 günden beri IŞİD(DEAŞ) militanlarının bu ilçede bulunduğunu söyledi.

Nurzai, "İlçede bulunan militanların sayısı yaklaşık 80 kişi. İlçenin Mazar Kala bölgesinde bir kamp kurmuşlar ve bu kampta askeri eğitim veriliyor" dedi.

İlçedeki kişilerin kendilerini IŞİD(DEAŞ)  militanı olarak tanıttığını, yüzlerinin gizlediklerini ve IŞİD bayrakları taşıdığını ifade eden Nurzai, militanların modern silahlar ve imkanlara sahip olduğunu belirtti. Nurzai, IŞİD üyelerinin ihtiyaçlarını yüksek fiyatla bölgedeki dükkanlardan karşıladığını ifade etti.

Kaymakam Nurzai, "Bu grubun liderliğini Taliban örgütünün eski komutanı olan iki kardeş yapıyor. Birinin ismi Mevlevi Abdul Malik, diğerinin ismi de Mevlevi Abdul Razık. Bu iki kardeş yıllarca Taliban üyesiydi ama daha sonra kovuldular. Hake Sefid ilçesindeki IŞİD(DEAŞ)  militanları arasında başka eski Taliban mensupları da bulunuyor" diye konuştu.

Farah kentinde bulunan bazı IŞİD(DEAŞ)  militanlarının yabancı olduğunu ve bölgedeki halkın bu kişilerin dilini anlamadığını aktaran Nurzai, ilçedeki polis gücünün müdahale edip IŞİD(DEAŞ)  militanları ile çatışacak kapasitede olmadığını vurguladı.

Operasyon planlanıyor 

Farah Emniyet Müdürü Mohammad Razak Yakubi de Farah kentinde IŞİD(DEAŞ)  militanlarının bulunduğunu teyit etti. Yakubi, "Farah kentinde bulunan Afgan güvenlik güçleri koordineli bir şekilde IŞİD(DEAŞ)  militanlarına karşı geniş çaplı bir operasyon düzenlemeyi planlıyor" dedi.

Farah kentinin yanı sıra Afganistan'ın Helmand, Gazne ve Paktika kentlilerinde de IŞİD(DEAŞ)  militanlarının bulunduğu iddia ediliyor. Daha önce Helmand kenti yetkilileri, Taliban ve IŞİD(DEAŞ)  militanları arasında çıkan çatışmada 50 Taliban üyesinin öldürüldüğünü bildirmişti.

Afganistan'da ABD liderliğindeki NATO güçlerinin savaş misyonu bu yıl başında sona ermiş, ülkenin güvenliğini Afgan güçleri üstlenmişti. NATO, artık Afgan güvenlik güçlerine Kararlı Destek misyonu kapsamında eğitim, yardım ve danışma hizmeti veriyor.