De Mistura planı teorik çabalardan ibaret

De Mistura planı teorik çabalardan ibaret

Suriye geçici hükümetinin Başbakanı Tuma, BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura'nın savaştan arındırılmış bölge planının teorik çabalardan ibaret olduğunu söyledi.

Suriyeli muhalifler tarafından kurulan Suriye geçici hükümetinin Başbakanı Ahmet Tuma, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın savaştan arındırılmış bölge önerisiyle ilgili, "De Mistura, Esed rejimi ve muhaliflerden bazılarının bazı bölgelerde silah bırakarak savaştan arındırılmış bölgeler oluşturulmasını öneriyor. Oysa ki bu plan, teorik çabalardan ibaret olup şimdiye kadar yazılı bir şey bize gönderilmedi" dedi.

Tuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye ile ilgili özgür ve demokratik bir anlayışla başlatılan sürecin halen çözüm bulamadığını söyledi.

Dünyada sözü geçen sivil toplum örgütleri ile dünya devletlerinin olaya müdahil olmasıyla sıkıntıların aşılabileceğini ifade eden Tuma, bu noktada ne yazık ki beklenen desteği bulamadıklarını vurguladı.

Bu noktada BM'nin önemli sorumluluklar alabileceğini belirten Tuma, bu bağlamdaki öneri ve sorunları dile getirmek amacıyla zaman zaman BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura ile bir araya geldiklerine işaret etti.

Mistura ile iki kez görüşerek, uzun uzun konuştuklarını anlatan Tuma, "Mistura, halkın çıkarları için siyasi bir çözümden yana olan iyi niyetli biri. Fakat siyaset iyi niyetleri tanımaz. Aslında BM görevlileri, büyük devletler sahiplenmediği sürece kendi düşüncelerini uygulamaya yönelik yetkilere sahip değiller ve bu da sorunun parçasıdır" diye konuştu.

Mistura ile yapılan görüşmelerde çözüm planının "cüzi miktarda olduğunu" belirterek, bu yüzden de korku ve endişeli olduklarını dile getirdiklerini ifade eden Tuma, şöyle konuştu:

"De Mistura, Esed rejimi ve muhaliflerden bazılarının bazı bölgelerde silah bırakarak savaştan arındırılmış bölgeler oluşturulmasını öneriyor. Oysa ki bu plan, teorik çabalardan ibaret olup şimdiye kadar yazılı bir şey bize gönderilmedi. O yüzden de bizim bu konuda bazı endişelerimiz var. Mesela bu plan Türkiye'nin önerdiği tampon bölgenin alternatifi mi olacak, yoksa yeni bir çaba mı olacak. Plan gerçekleşirse çeşitli ülkelerden evlerine dönecek insanlar söz konusu olacak. Ama mesela Humus'ta bizim silah bıraktığımız mahallelerin dışındaki yerlere de insanlar geri dönebilecek mi, bu yönde merakımız var. Bu bağlamda plan kapsamında müzakere masasına oturmadan önce bu tür tehlikeli noktaları iyi anlayıp uygulamak gerekir. Biz de bunun detaylarını bir an önce anlamak ve öğrenmek istiyoruz."

Tuma, planın detayları aktarıldığı takdirde daha kalıcı çözümlerin üretilebileceğine inandıklarını sözlerine ekledi.