Davutoğlu'nun İddiaları sonrası HDP'den Açıklama

Davutoğlu'nun İddiaları sonrası HDP'den Açıklama

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran-1 Kasım arasında yaşananlarla ilgili “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok kişi, insan yüzüne çıkamaz" sözleri Meclis gündemine taşındı.

HDP, 2014-2016 yılları arasında yaşanan saldırı ve katliamların araştırılması, Çözüm Süreci’nin sonlandırılmasına giden sürecin ortaya çıkarılması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bahsi geçen döneme ilişkin beyanlarının incelenmesi amacıyla Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan Araştırma Önergesinin gerekçesinde, yeni parti hazırlığı içinde olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun çok sayıda saldırı ve katliamın yaşandığı 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşananlara dair beyanı hatırlatıldı.

SALDIRI VE KATLİAMLAR AYDINLATILSIN

Gerekçede Davutoğlu’nun bahsettiği bu dönemde 5 Haziran Diyarbakır Katliamı, Suruç Katliamı, Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi, Çözüm Süreci’nin bitirilmesi, 10 Ekim Ankara Katliamı ve daha birçok olayda yüzlerce insanın hayatını kaybettiği, yüzlerce insanın yaralandığı hatırlatılarak şöyle denildi: “Bu katliamların ve saldırıların araştırılması için verilen önergeler reddedilmiş, yargı süreci etkin yürütülmemiş, halen olaylara kimlerin sebep olduğu, göz yumduğu ortaya çıkarılmamıştır. Kamuoyu vicdanını derinden yaralayan bu saldırı ve katliamların aydınlatılması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, Çözüm Süreci’nin sonlandırılmasına giden sürecin tüm açıklığı ile ortaya çıkarılması, önceki başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bahsi geçen döneme ilişkin beyanlarının araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması büyük önem taşımaktadır.”

Sakarya’da bir programda konuşan Davutoğlu, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok kişi, insan yüzüne çıkamaz. Neden mi? Gelin hafızanızı bir yoklayın. İleride bir gün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman en kritik dönemlerden biri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem olacaktır. Başbakanlık görevini aldığım zaman -bunu izah etmek zorundayım, kampanya dolayısıyla bu soruları aldığım için- 6-8 Ekim olayları oldu. O olaylar esnasında çözüm süreci adı altında Türkiye’nin kamu düzeninin nasıl yerle bir edildiğini görme imkanı bulduk” demişti.

Kaynak: Duvar