Davutoğlu'nun Erbil ajandasında enerji ve IŞİD var

Davutoğlu'nun Erbil ajandasında enerji ve IŞİD var

Davutoğlu'nun Irak ziyareti kapsamında Erbil'de yapacağı görüşmelerde enerji, ticaret işbirliği, güvenlik konuları ve IŞİD ele alınacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)’nin başkenti Erbil’de yapacağı görüşmelerde gündemin, “enerji, ticaret işbirliği ve teröre karşı ortak çalışmalar” olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, 2 günlük bir resmi ziyaret kapsamında Irak’a gitti. Davutoğlu’nun uçağı, öğlen saatlerinde Bağdat Havalimanı’na indi. Davutoğlu, Bağdat'ta Başbakan Haydar Abadi dışında, Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve diğer siyasi liderlerle görüşmeler gerçekleştirecek.

Irak ziyaretinin birçok açıdan önemli olduğunu belirten Davutoğlu, özellikle IŞİD'in yol açtığı yeni tehdidin son 5-6 aydır Irak-Suriye hattında çok ciddi güvenlik riskleri oluştuğunu kaydetti.

Ziyaretin, hem yeni Irak hükümetini tebrik etme, hem her alandaki işbirliğini geliştirme, hem de bölgedeki güvenlik şartlarını istişare etme amacını taşıdığını dile getiren Davutoğlu, bunlar kadar önemli olan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin de ön hazırlık çalışmasını yapacaklarını söyledi.

Ziyareti müteakip, Abadi'nin bütün ilgili bakanlarıyla Ankara'ya geleceğini ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısını gerçekleştireceklerini bildiren Davutoğlu, "Türkiye-Irak ilişkileri iki komşu ülkenin arasında olabilecek normal ilişkinin çok ötesinde, özel öneme sahip ilişkilerdir. Tarihi bağlarımız son derece güçlüdür" dedi.

Bağdat'taki görüşmelerinin ardından geçeceği Erbil'in, gerek Türkiye'ye yakınlığı, gerekse son dönemde gelişen ilişkiler bağlamında, son derece önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Bağdat'taki görüşmelerinin ardından Erbil'e geçeceğini ifade eden Davutoğlu, Erbil'in de gerek Türkiye'ye yakınlığı, gerekse son dönemde gelişen ilişkiler bağlamında, son derece önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Erbil'deki görüşmelerde enerji, ticaret işbirliğinin, güvenlik konularının, her türlü teröre karşı yapılabilecek ortak çalışmaları ele alacaklarını kaydeden Davutoğlu, Bağdat'ta İbadi dışında, Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve bütün siyasi liderlerle görüşmeler gerçekleştireceğini bildirdi.

Erbil'de ise Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani ile görüşmeler yapacağını belirten Davutoğlu, daha sonra Türkiye'ye döneceğini kaydetti.