Davutoğlu'nun Elindeki 4 Anket Sonucu

Davutoğlu'nun Elindeki 4 Anket Sonucu

Davutoğlu'nun, "1 Kasım'da AK Parti iktidar" cümlesinin 4 anket şirketinin 157 bin kişiyle yaptığı ve partinin yüzde 44.2'ye çıktığını gösteren anketlere dayandığı ortaya çıktı.

1 Kasım'da sandıktan çıkacak sonucu kabul etmek gerektiğini söyleyen Başbakan Davutoğlu, "1 Kasım'da zaten tek başına Ak Parti'nin iktidarı görünüyor" ifadesini kullandı.

Davutoğlu'nun bu cümlesinin ANAR-DENGE-GENAR-POLLMARK'ın 157 bin 907 kişiyle yaptığı ve Ak Parti'nin oylarını yüzde 44.2'ye ulaştığını gösteren ankete dayandığı anlaşıldı.

VEKİL ADAYLARINA ÇAĞRI

AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde yarışacak 550 milletvekili adayını dün coşkulu bir törenle tanıttı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, törende kısa ancak net bir konuşma yapmayı tercih etti.
Davutoğlu teşkilata-milletvekili adaylarına çağrılarda bulundu.

"ZATEN İKTİDARIZ..."

Milletle bağı kesmemelerini, siyasi ahlakı ve tevazuyu öne çıkarmalarını, her türlü ötekileştirmeyi reddetmelerini ve partinin vizyonunu ısrarla anlatmalarını istedi. Başbakan, 1 Kasım'da sandıktan çıkacak sonucu kabul etmek gerektiğini söylerken, "1 Kasım'da zaten tek başına Ak Parti'nin iktidarı görünüyor" ifadesini kullandı.

BEKLENEN ANKET NE DİYOR?

"Başbakan'ın "1 Kasım'da zaten AK Parti'nin tek başına iktidarı görünüyor" cümlesinin neye dayandığını araştırırken önemli bir anket çalışmasına ulaştım.

Seçim dönemleri dışında da sürekli anket ve kamuoyu araştırmalarıyla ülkenin nabzını tutmaya çalışan AK Parti üst yönetimi çok geniş kapsamlı bu anketin sonucunu merakla bekliyordu.

 

4 AYRI ŞİRKET ARAŞTIRDI VE...

Söz konusu araştırma Ak Parti için, 27 Ağustos-13 Eylül 2015 tarihleri arasında, 81 ilde yer alan 85 seçim çevresinde yaşayan seçmenlerle, yüz yüze görüşmelerde anket uygulanması şeklinde gerçekleştirildi.

Araştırmanın örneklem büyüklüğü toplamda 157 bin 907 kişi. Araştırma verileri il-seçim çevresi bazlı analizler yapılmak amacıyla 4 ayrı araştırma şirketi (ANAR-DENGE-GENAR-POLLMARK) tarafından toplanmış. Daha sonra bütün datalar birleştirilerek, Türkiyegenelinde sonuç verecek şekilde yeniden analiz edilmiş. Araştırma her bir seçim çevresini temsil edecek şekilde tasarlanmış. Bu nedenle hem kentsel hem de kırsal alanlarda yapılmış. Ayrıca yaş (18) ve cinsiyet kotaları da uygulanmış.

2 PARTİ DÜŞÜŞTE

Bölge koşullarının elverdiği ölçüde kadın-erkek sayısı da eşit şekilde dağıtılmaya çalışılmış. Son yılların en kapsamlı kamuoyu araştırmasından söz ediyoruz. Bu detaylı çalışmanın en genel sonuçlarına göre, bugün itibariyle AK Parti'nin oy oranı yüzde 44,2, CHP'nin oy oranı yüzde 25,4, MHP'nin oy oranı yüzde 14, HDP'nin oy oranı ise yüzde 12,5 görünüyor.

Diğer kategorisine giren küçük partilerin toplam oy oranı ise yüzde 3,9. Bu anket sonucuAK Parti'nin 7 Haziran'a göre oylarını yüzde 3,3, CHP'nin ise üzde 0,4 artırdığını, MHP'nin yüzde 2,3, HDP'nin de yüzde 0,6 düşürdüğünü gösteriyor. 7 Haziran'a göre hemen hemen aynı sonucu alan iki parti CHP ve HDP.

YÜZDE 14.7 KARARSIZ

Çalışma kapsamında, Türkiye genelindeki tüm seçmenlere göre de hesaplama yapılmış.
Bu hesaplamaya göre tüm seçmenler üzerinden bakıldığında Ak Parti yüzde 34,2, CHP yüzde 20, MHP yüzde 11,2, HDP yüzde 9,9. 7 Haziran'da ise bu oranlar Ak Parti yüzde 33,3,

CHP yüzde 20,4, MHP yüzde 13,3, HDP yüzde 10,7 şeklindeydi. 7 Haziran seçiminde tüm seçmenin yüzde 18,4'ü oy kullanmadı. Geçerli oy oranı da tek parti iktidarını çıkartmadı.
Anket çalışmasında henüz erken bulunduğu için katılım oranı kapsamlı ele alınan bir başlık değil. Anketteki kararsız oranı ise yüzde 14,7.

"SEÇİM YAKLAŞTIKÇA NETLEŞECEK"

Çalışmayı yapan firmalardan ANAR'ın Başkanı İbrahim Uslu, bu verilerin 7 Haziran'daki seçmen eğilimlerine birebir uygulanarak sonuçlara ulaşıldığını belirtti. Uslu, katılım oranı ve kararsızların tercihlerinin ise seçim yaklaştıkça belirginleşeceğinin altını çizdi.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş da AK Parti'nin geleneğinde bu tip geniş çaplı araştırmaları yaptırmanın bulunduğuna işaret ederken, il il çalışma yapıldıktan sonra Türkiye geneli sonuçlarının belirlendiğini, katılımın yüksek olmasını beklediklerini ancak bu konudaki motivasyonun son hafta koşullara göre değişebildiğini söyledi.

276 VEKİL OLUYOR

Çalışma kapsamında bu oy oranlarına göre partilerin alacakları milletvekili sayıları da hesaplanmış. 81 ilin her biri için sayı saptanmış ve Türkiye geneli belirlenmiş. Bu noktada çıkan sonuç 1 Kasım kampanyasının başarısı ya da başarısızlığının nemini de ortaya koyuyor. Hesaba göre Ak Parti bu oy oranıyla tam 276 vekil çıkarabiliyor.

276 tek başına iktidar olmak için gereken sınır sayı. 131 vekili olan CHP'nin vekil sayısı 129'a düşüyor. Tuğrul Türkeş'in istifasıyla vekil sayısı 79'a düşen MHP ise 65 vekilde kalıyor.
HDP'nin ise oy oranı düşmesine rağmen kazanacağı vekil sayısı 7 Haziran'daki gibi 80.

BIÇAK SIRTI TABLO

Kamuoyu araştırması Davutoğlu'nun masasına yeni geldi. Başbakan hemen kurmaylarıyla il il sonuçları değerlendirdi. "Oylardaki yükselişi devam ettirmek için daha çok çalışılması lazım. Hata yapılmaması lazım" talimatını verdi.

Davutoğlu'nun, oy oranı ve milletvekili sayısının tek başına iktidar hedefi açısından bu kadar bıçak sırtı olduğu tablo karşısındaki tepkisi ne mi oldu?
"1 oy bile çok kıymetli" dedi. "Tek tek herkesle konuşacaksınız, her kapıya gideceksiniz, anlatacaksınız" talimatını verdi.

MORALLER YÜKSELİYOR

12 Eylül'de yapılan Ak Parti Büyük Kongresi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kongre ve MKYK listesindeki ağırlığı üzerinden okunmuştu. Dünkü milletvekili aday tanıtım toplantısı daAnkara Arena'da yapıldı. İki organizasyon arasında sadece 9 gün olmasına rağmen Davutoğlu cephesindeki toparlanma ve moral yüksekliği hemen hissediliyordu.

Bunun verdiği motivasyon hem salondaki coşkuya hem de Başbakan'ın konuşmasındaki netliğe yansıyordu. Yukarıda sözünü ettiğim araştırmadan çıkan sonuçlar partide yüzleri güldürse de işlerin ne kadar sıkı tutulması gerektiğini ortaya koyuyor.