Davutoğlu'ndan telefon diplomasisi

Davutoğlu'ndan telefon diplomasisi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı telefon görüşmesinde, Cenevre-2 Konferansı öncesi durum değerlendirmesi yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefon görüşmesi yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ban Ki-mun'un talebi üzerine gerçekleşen görüşmede Suriye ve Kıbrıs konuları ele alındı. Suriye konusunda 22 Ocak'ta yapılacak Cenevre-2 Konferansı öncesi durum değerlendirmesi yapıldı.

Bu kapsamda, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre-2 Konferansı'na katılma kararından duyulan memnuniyet dile getirilirken, sahada devam eden çatışmalardan ve özellikle Halep'e yönelik rejim saldırılarından duyulan endişe paylaşıldı. Görüşmede ayrıca, ülkedeki insani durumun iyileştirilmesine yönelik etkin adımların bir an evvel atılmasının önemine dikkat çekildi ve Cenevre-2 sürecinde bu konuya da özel bir önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Kıbrıs konusunda Ada'da taraflar arasında görüşmelerin bir an evvel başlaması yönündeki ortak arzu dile getirildi ve bu konudaki son gelişmeler değerlendirildi.

Bakan Davutoğlu bu çerçevede, Türk tarafının görüşmelerin başlaması konusunda ortaya koyduğu yapıcı tutuma vurgu yaparak BM ve uluslararası toplumdan bu yönde daha kararlı bir tutum izlemelerini beklendiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da kendilerinin de bu yönde yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.

- Somali ve Somalilandlı bakanlarla da görüştü-

Öteyandan Davutoğlu, Somali İçişleri Bakanı Abdulkerim Hüseyin Guled ve Somaliland Dışişleri Bakanı Mohamed Behi Yonis ile telefon görüşmeleri yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Somali ile Somaliland arasında 13 Nisan 2013'te Ankara'da başlatılan üst düzeyli görüşme sürecinin üçüncü turu için 16 Ocak'tan bu yana İstanbul'da bulunan Somali İçişleri Bakanı Guled ve Somaliland Dışişleri Bakanı Yonis ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı.

Bakan Davutoğlu, iki görüşmede de 16-19 Ocak'ta İstanbul'da gerçekleştirilen toplantılarda, taraflar arasında sürecin bundan sonra nasıl devam ettirileceğine ilişkin varılan uzlaşı nedeniyle söz konusu bakanları tebrik etti.

Davutoğlu özellikle, imzalanan mutabakat metninde görüşmelerin devamını sağlamak üzere Türkiye'de bir sekreteryanın kurulmasının kararlaştırılmasından duyulan memnuniyeti dile getirdi ve sürecin bundan sonraki aşamalarında da Türkiye'nin desteğinin devam edeceğini vurguladı.

Somali İçişleri Bakanı ve Somaliland Dışişleri Bakanı da Davutoğlu'na sürece ilgisi için teşekkür etti ve Türkiye'nin iki taraf arasında bugüne kadar oynadığı yapıcı rolden dolayı minnettar olduklarını belirtti. Somali ve Somaliland heyetleri bu gece itibarıyla Türkiye'den ayrılacak.

Mutabakat metni, tarafların diyaloğu, hedeflenen ortak amaçlara riayet ederek önceki mutabakatlara uygunluk içinde yürütmesini öngörüyor. Buna göre taraflar karşılıklı ihtiyaçların gerektirdiği işbirliği alanlarını tespit ederek diyalog ve barış ortamının sağlanması için çalışacak. Taraflar ayrıca aralarındaki diyalog faaliyetlerine ilişkin uluslararası toplumu bilgilendirmek konusunda Türkiye ile anlaştı.