Davutoğlu'ndan Suriye Açıklaması

Davutoğlu'ndan Suriye Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'nın etkili gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'a Suriye konusunda açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk istihbaratınınSuriye topraklarında aşırı grupları desteklediğiiddialarının doğru olmadığını belirterek, "Onlar Suriye için olduğu kadar Türkiye için de büyük bir tehdit" ifadesini kullandı."Biz Suriye halkını mülteciler konusunda ve haklı demokratik talepleri konusundadestekliyoruz" diyen Davutoğlu, "Bunun barışçıl demokratik gösterilerin başladığı zamandan bu yana yaptık. Ne yazık ki rejim bizi dinlemedi"şeklinde konuştu. Davutoğlu, radikal gruplarlabağlantılı olduğundan şüphelenilen ve Türkiyeüzerinden Suriye'ye gideceği düşünülen yaklaşık 3 bin kişiye Türkiye'ye giriş izniverilmediğini kaydetti.

 

Almanya'nın etkili gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'a demeç veren Davutoğlu, Suriye'deki iç savaş, Cenevre barış görüşmeleri, Arap uyanışı, Türkiye'deki iç gelişmeler,Gezi olayları ve 17 Aralık süreciyle ilgili soruları yanıtladı.

Suriye'de savaşan radikal gruplarla ilgili olarak, bu örgütler ile Esed rejimi arasındaki işbirliği olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu radikal gruplar Türkiye'den gelmiyorlar; onlar ya Suriye hapishanelerinden ya da Irak'ta geçen sene çok sayıda El Kaide taraftarının firar ettiği Ebu Gureyb hapishanesinden geliyorlar" dedi. Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İlginç olan şu: Bugüne kadar IŞİD grupları ile rejimin birlikleri arasında tek bir çatışma olmadı. Aksine ortak çalışıyorlar. Rejim ılımlı muhaliflere saldırıyor; Halep, İdlip ve birçok başka şehirdeki Özgür Suriye Ordusu'na. Bu güçler hava saldırıları nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldıklarında, IŞİD grupları geliyor ve söz konusu bölgeleri ele geçiriyor."

"3 BİN KİŞİNİN GİRİŞİNİ ENGELLEDİK"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Alman makamlarının tahminlerine göre, Suriye'de savaşan ve radikallere katılmış 200 civarında Alman var, diğer AB ülkelerinden de benzer sayılar mevcut. İlgili makamlara göre radikal olan bu kişilerin kaçı Türkiye üzerinden Suriye'ye geçti?" sorusunu yanıtlarken, şunları kaydetti:

"Biz radikal grupların sınır bölgemizdeki her türlü mevcudiyetini reddediyoruz ve Türkiye'yi bir geçiş ülkesi olarak kullanmalarını da istemiyoruz. Ama Türkiye geçen sene 36 milyon turist ağırladı. Avrupa'daki meslektaşlarımıza birçok kere çağrıda bulunarak, sözünü ettiğiniz kişilerin Türkiye'ye gitmelerini engellemelerini istedik. Ama onlar, böyle bir yasal imkanlarının olmadığını söylüyorlar. Bunun üzerine, ülkemize girişlerinin engellenebilmesini teminen, kimliklerin bize bildirilmesini talep ettik. O zaman da yasal mülahazalar nedeniyle bunun da zor olduğu söylendi. Eğer bu iki seçenek de mümkün değilse, o zaman biz onlara nasıl engel olalım? Biz yaklaşık 3000 kişiyi durdurduk. Ama 18 ila 40 yaş arası her erkeği durdurmamız mümkün değil. Antalya'da tatil mi yapacaklar, yoksa Suriye'de savaşa mı katılacaklar, bunu onların yüzünden okuyamıyoruz. Gizli stihbarat servislerinin ve emniyet makamlarının daha iyi bir işbirliği yapmalarına ihtiyacımız var."

aa