Davutoğlu'ndan Muhalefete Çağrı

Davutoğlu'ndan Muhalefete Çağrı

Mardin'deki '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' panelinde konuşan Başbakan Davutoğlu, annelere çözüm sürecine sahip çıkmaları için çağrı yaptı. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'na da seslenerek parti kapatma iddialarına dair 'Demokratik siyasetin olduğu yerde parti kapat

aşbakan'ın açıklamalarından satır başları: Bizim kadınlarımız kadim kültürde toplumun dışına itilmemiştir. Kadim kültürümüzü anladığınızda kadına, anneye, kız çocuklara sevginin asli unsuru olduğunu görürsünüz. Kadın zerafettir, letafettir. Anneye hürmet gösterilen her gün kadınlar günüdür bizim için. Eşe muhabbetle bakılan her gün, kızımızın başının okşandığı her gün kadınlar günüdür bizim için. 3 kız çocuğun babası olarak hitap ediyorum. Bizim için kız ve erkek çocuklar masumdur. Bizim için erkek ve kadın eşittir. Biz AK Parti hükümeti olarak kadınlarımıza yönelik çabalar gösteriyoruz.

"ANALAR AĞLAMASIN"

Madem ki mekan Mardin, bir hususa daha değinmek istiyorum. Zamanının ruhunu oluşturan kardeşlik. Çözüm süreci üzerinden sağlanan kardeşlik ortamıdır. Kadınlarımızın evlat acısı çekmemesi için, eşlerin acı haber almaması için biz yılladır süren bir çabayla çözüm süreci dedik.

Analar ağlamasın diye başlattığımız çözüm süreci çok önemli bir noktaya geldi. Hasretle evlatlarını büyüten, askere gönderen, okula gönderen ve güzel haberlerle onları anmak isteyen annelere sesleniyorum. Gün kardeşliğe sahip çıkma günüdür. Sizlerden bu kardeşlik projesine sahip çıkmanızı istiyoruz.

"BU TOPRAĞA İHANET ETMEKTİR"

Ben sadece bu ülkenin Başbakanı olarak değil bir baba olarak hep tehayül ediyorum. Bugün karşı karşıya getirilen gençler 20 yıl önce doğduklarında masum olarak doğdular. Onları karşı karşıya getirmek isteyen kim varsa, Türkiye'de kardeşliği bozacak şekilde davranan kim varsa işte o bu toprağa ihanet etmektedir. Biz bu konuşmaları yaparken çok sayıda bebek masum bir şekilde doğuyor. Şimdi bizim takip edeceğimiz politika ile o çocuklar 20 yıl sonra ya kardeş olacaklar ya düşman olacaklar.

"GÖZYAŞLARINI BAĞRIMDA HİSSETTİM"

Ben gözyaşlarıyla bana sarılan bir şehit annesinin gözyaşlarını bağrımda hissettiğimde de, çocuğu dağa çıkarılan annelerin duygularını da aynı şekilde hissettim. Mardin'de kadınlarımıza seslenmek istedim, eğer birileri nefret dili kullanırsa onların karşısında öncelikle duracak olan bu toprakların anneleridir. Türk, Kürt, Sünni, Alevi tüm kadınlar kardeşliğe sahip çıkacak.

Tüm kadın milletvekillerine çağrıda bulunuyorum. Kadınlar gününde ebedi ve ezeli kardeşlik isteyin. Silahlar sustuğunda diller ve gönüller konuşmaya başlar.

MUHALEFETE ÇAĞRI

Demokratik siyasetin olduğu yerde parti kapatma olmaz. Biz AK Parti olarak her zaman, partileri halk açar halk kapatır deriz. Meclis faaliyetini gösteriyor, hemen yarın gelin ve anayasayla partilerin kapatılmasını imkansızlaştıralım. Madem ki böyle bir tedirginliğiniz var, derhal parti kapatma meselesini tümden bitirelim. İşte Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum, böyle bir kaygının varsa gelin iki üç saatte bitirelim bu işi. 550 vekilin imzasıyla parti kapatma utancının yaşanmayacağı anayasa değişikliğini hep beraber oylayalım kabul edelim. Parti kapatma da demokraside şiddet kültürüdür. Fikirle yenemediğin partiyi şiddetle kapatmadır.Bizi kapatıcaklar diye halkın huzuruna giderseniz biz de bu teklifinizi halka hatırlatırız.

"ÖZGECAN ARTIK BİR SİMGE OLDU"

Kadına karşı şiddet konusunda Özgecan bir simge oldu. Ama onun gibi simge olan bir isim daha var. Özgecan'ın babası. Bir kız babası olarak, intikam duygusu olmadan yaptığı konuşmalar hepimize ders verdi. Kadına yönelik şiddet konusunda hepimizin aynı tutumu sergilemesi lazım.

"TÜRKİYE'DEKİ KADIN GERÇEĞİ DEĞİŞTİ"

AK Parti iktidarı olarak, kadınla ilgili o kadar çok aşama kaydettik ki, Türkiye'deki kadın gerçeğini değiştirdik. Kadın cinayetlerinin en çok görüldüğü yerler, demokratik olarak en gelişmiş olarak görülen yerler aslında. Kadınlarımızın sosyal hayatta yer almasını sağlayıp hem de kadının annelik gibi ulvi bir görevden geri kalmaması için elimizden geleni yaptık.

"MUHALEFETİ DESTEĞE ÇAĞIRIYORUZ"

Kadınlarımızın iş hayatında olabilmesi için hazırladığımız yasaya muhalefetin destek vermesini bekliyoruz. Kadın hakları konusunda konuşmak kolay, fiili olarak da destek vermelerini bekliyoruz. Yeni bir seferberlik başlatmamız lazım. Biz daha önce bu konuda eylem planları yaptık.

"MEDYA ÖYLE DETAYLI ANLATTI Kİ"

Kadına şiddet konusunda, medya bazı olayları öyle detaylı anlattı ki, aynı potansiyeli içinde taşıyan kişilere adeta örnek olacak nitelikte. Bu tür cinayetlere mütemayil olanlara bir bakıma ilham verildi. O yüzden bu çerçevede medyanın daha temkinli yayın yapması gerekiyor.