Davutoğlu'na Katar-Sisi Uzlaşısı Soruldu

Davutoğlu'na Katar-Sisi Uzlaşısı Soruldu

Başbakan, Bülent Arınç'ın "Mısır ile ilişkilerimizi düzeltmemiz lazım" sözleri hatırlatılınca "Türkiye ilkesel tutum benimsemiştir" dedi, tablonun değişmesi için halk iradesini yansıtan bir siyasi sürece ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Konya Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Al Jazeera Türk'e verdiği röportajda, "Mısır ile ilişkilerimizi düzeltmemiz lazım" dediği hatırlatılınca şunları söyledi:

"Türkiye'nin Mısır politikası belli ilkelere dayanmaktadır. Bu ilkelerden birincisi, Mısır köklü medeniyetin ve çok köklü siyasi geçmişin tarih sahnesine çıktığı bir ülkedir. Mısır halkı, bir bütün olarak sadece Arap dünyasının değil İslam dünyasının önemli öncü fikirlerinin ortaya çıktığı çok köklü bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bizim Mısır halkıyla ve Mısır ile bu anlamda bir problemimiz yok. Problemimiz kimle var, problemimiz halkın oyuyla iş başına gelmiş yönetimi, askeri darbeyle değiştirerek böyle bir darbe sonrasında halkın taleplerini gözardı eden, bir tek gösteride dahi 3 bin, 4 bin kişinin öldürülmesine yol açacak şekilde şiddet uygulayan bir yönetim anlayışıyla problemimiz var. Bu konu, ilkeseldir bizim için."

"Yani bu sıkıntı tamamıyla darbelere karşı"

Türkiye'nin hiçbir yerde darbe yoluyla işbaşına gelişmiş yönetimlerin meşruiyetini doğru bulmadığını vurgulayan Davutoğlu şöyle devam etti:

"Bu yönetimlerle olan ilişkilerinde de aynen Suriye ve diğer yerlerde olduğu gibi halkıyla karşı karşıya gelen yönetimlerle bazı sıkıntıların yaşanması doğaldır. Türkiye bu konuda ilkesel tutum benimsemiştir. Mısır ile sınırlı, sadece Mısır'a indirgenecek tutum değildir. O bakımdan biz, ümit ederiz ki Mısır'da hukuk devletinin olması gereken kuralları işler ve gerçek anlamda halkın iradesinin yansıdığı bir siyasi süreç ortaya konur. İşte o zaman tablo değişir. Sayın Arınç'ın açıklamasının öncesinde ve sonrasında bütün bu unsurlar var. Yani bu sıkıntı tamamıyla darbelere karşı, Türk hükümetimizin ve halkımızın gösterdiği ve son derece haklı temellere dayanan hassasiyettir."

20 Aralık’ta Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya gelen Katar ve Suudi Arabistan’dan temsilciler, ilişkilerin geliştirilmesi ve geçmişteki anlaşmazlıkların sonlandırılması için çaba göstereceklerini açıklamıştı.

"Türkiye başkasına göre politika belirlemez"

Davutoğlu bununla ilgili soru üzerine, Katar ve Mısır ilişkilerinin kendi doğası içinde seyrettiğini ifade etti.

"Bizim Katar ile ilişkilerimizin ne kadar iyi düzeyde olduğu herkesin malumudur. Bu konularda yorum yapmak doğru değil ama Katar'ın ilkesel, bu konuda şu ana kadar takip ettiği yol ve yöntem bellidir. Türkiye politikasını ve tutumunu belirlerken her hangi bir başka iki ya da üç ülkenin birbirlerinin ilişkisine bağlı olarak tutum belirlemez. Türkiye kendi ilkesel tutumu neyi gerektiriyorsa onu yapmıştır ve yapmaya devam edecektir."

Mısır ile ilişkilerin düzelebileceği sinyali

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Al Jazeera Türk'e verdiği röportajda "Mısır ile ilişkilerimizi düzeltmemiz lazım" demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de, Kahire yönetiminin "insan haklarına saygılı, kapsayıcı ve eşitlikçi bir politika izlemesi halinde" Mısır ile ilişkilerin normalleşebileceğini söylemişti.

Mısır'da 2013 Temmuz'unda gerçekleşen darbenin ardından devrik lider Muhammed Mursi’nin de dahil olduğu Müslüman Kardeşler "terör örgütü" ilan edilmiş; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn yeni yönetime destek vermişti. Bu üç körfez ülkesi, üyelerinin bir kısmı Katar’a sığınınca Müslüman Kardeşler'i desteklemekle suçladıkları Katar'dan büyükelçilerini çekmişti.

KİK'ten Sisi'ye destek gelmişti

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi altı körfez ülkesinin, Mısır ve diğer Körfez ülkelerinde yasaklanan Müslüman Kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık Kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve Doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu.

9 Aralık’ta Katar'ın başkenti Doha'da toplanan Körfez İşbirliği Konseyi liderleri Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.

Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'ın Mısır politikasına tepki olarak Doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar Katar'a göndermeye karar vermişti. Diplomatik temsilciler geçen ay Katar'a geri dönmüştü. Katar’daki Müslüman Kardeşler liderlerinin bir kısmı da Türkiye’ye sığınmıştı.

Mısır’da darbeyle devrilen Muhammed Mursi dönemi milletvekilleri, 20 Aralık’ta İstanbul’da yaptıkları toplantıda yurt dışında meclis oturumları düzenleyerek darbe rejimi düşene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini açıklamıştı.

Abbas Ocak ortasında geliyor

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Konya İl Kongresi'ne katılan Hamas lideri Halid Meşal ile 3,5 saat süren bir görüşme yapmıştı. Davutoğlu bu görüşmenin sorulması üzerine, "Türkiye hem Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın korunması, hem Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi, hem de ulusal birlik hükümetinin sürdürülmesi konusunda elinden gelen gayreti gösterecek. Ulusal Birlik Hükümeti'nin kurulması için Türkiye çok büyük katkı sağlamıştı. Bunun devamı konusunda da Meşal ile bir mutabakat söz konusu" dedi.

Davutoğlu, Filistin lideri Mahmut Abbas'ın da muhtemelen Ocak ayının ikinci haftasında Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Gazze'yi yöneten Hamas, Fetih hareketiyle birlik hükümetinin kurulması konusunda 2 Haziran’da anlaşmaya varmış, ardından Rami Hamdallah önderliğindeki hükümet üyeleri yemin ederek göreve başlamıştı.

 
Kaynak: Al Jazeraa Türk