Davutoğlu'dan Libyalı Generale Sert Tepki!

Davutoğlu'dan Libyalı Generale Sert Tepki!

Bakan Davutoğlu, Libyalı emekli general Halife Hafter'in sözlerine "Açıklamalar yersiz ve temelsiz" diyerek sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'taki Türkmelerin ihtiyaçlarının karşılanmasının kendileri için "zaruri bir görev" olduğunu belirterek yardım çalışmalarının tüm hızla süreceği mesajını verdi. Davutoğlu, Libya'da darbe girişiminde bulunan emekli general Halife Hafter'in ülkedeki Türk vatandaşlarının "istihbarat faaliyetlerde bulundukları" iddiasıyla Libya'yı terk etmeleri için 48 saat vermesi ile ilgili Türkiye'nin Libya konusunda hiçbir "gizli gündem içinde olmadığını" vurguladı ve "açıklamalar "yersiz ve temelsiz" niteleyerek sert tepki gösterdi.

"TÜRKMENLERİN İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI ZARURİ GÖREV"

Ahmet Davutoğlu, Irak Türkmen Cehpesi (ITC) Başkanı Erşat Salih ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında son haftalarda Türkmen temsilcileriyle sürekli temas halinde olduklarını anlattı. Görüşmelerde insani ihtiyaçların gözden geçirildiğini anlatan Davutoğlu, "Tüm Iraklı kardeşlerimiz gibi Türkmenlerin ihtiyaçlarının karşılaması bizim için zaruri bir görev" dedi.

Türkiye'nin bütün kurumlarının seferberlik halinde olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Bundan sonra gece gündüz elimizde gelen her şey yapacağız" sözlerini kullandı.

"TÜRKMENLERE SAYGI GÖSTERİLMELİ"

Davutoğlu, Kerkük'e verilen öneme de vurgu yaptığı basın toplantısında Irak'ta tüm unsurların Türkmenlere saygı göstermesi gereğinin altını çizdiği açıklamaları sırasında Irak'ta yeni bir başlangıca ihtiyaç hissedildiğini, Türkmenlerin bu sürece katkıda bulunması gerektiğini de söyledi.

Bir soru üzerine İran'a Kerkük'e eğitilmiş askerlerin gönderdiği haberler için "Teyit edilmiş bir husus değil" diyen Davutoğlu, İran ile her konuyu görüştüklerini de söyledi.

Kerkük'ün, azami derece dikkat gösterilmesi gereken bir mesele olduğunu vurgulayarak bu konuda tüm ilgili taraflarla yakın temas içinde bulunduklarını, ABD, İran ve Körfez ülkeleri ile görüştüklerini da anlattı.

SALİH: "TÜRKMENLER DİMDİK DURMALI"

Daha sonra söz alan ITC Başkanı Erşat Salih de, Türkmenlerin bölgenin önemli bir parçası olduklarını belirterek "Bizim için önemli olan bu coğrafi üstünde Türkmenlerin dimdik durmasıdır" dedi.

Bu arada, Salih, "IŞİD konusunda daha önce Türkiye'yi uyardınız mı?" yönündeki bir soruyu yanıtlarken de bu gibi konuların Irak merkezi hükümetinin konuları olduğunu, kendilerinin de hükümette yeterince temsil edilmediklerini belirterek "Bu onların görevi idi. Onların araştırması gerekirdi" karşılığını verdi.

LİBYALI GENERALE TEPKİ: TÜRKİYE SON DERECE ŞEFFAF VE İLKELİ TUTUM SERGİLEMEKTE"

Bu arada, basın toplantısında Bakan Davutoğlu, Libya'da darbe girişiminde bulunan emekli general Halife Hafter'in "istihbarat faaliyetlerinde bulundukları" iddiasıyla sarf ettiği "Türkiye ve Katar vatandaşlarının ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süreleri var" sözlerini nasıl değerlendirdiği sorulması üzerine "Türkiye, tüm ülkelerle olduğu gibi Libya ile ilişkilerinde son derece şeffaf ve ilkeli bir tutum sergilemektedir hiç bir gizli bir gündem içinde olmamıştı" dedi.

BÜYÜKELÇİNİN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Libya ile tüm taraflarla temaslar olduğunu, insani yardım ulaştırmaya çalıştıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Bu açıdan bu tür açıklamalar Libya halkının hissiyatını temsil etmemektedir" sözlerini kullandı ve Libya'nın Ankara Büyükelçisi Mukhtar, "Libya, Türklerin de vatanıdır" yönündeki açıklamalarına dikkat çekti.

"YERSİZ VE TEMELSİZ AÇIKLAMALAR"

Davutoğlu, Libya'nın istikrarının Türkiye, Kuzey Afrika ve Akdeniz açısından taşıdığı öneme vurgu yaptıktan sonra açıklamalar için "yersiz ve temelsizdir" dedi ve Libya'nın meşru hükümetinin gerekli açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekti.