Davutoğlu: Usülen Görüşlerimizi Paylaştık

Davutoğlu: Usülen Görüşlerimizi Paylaştık

Ak Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden sonra açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, "Bugün Kılıçdaroğlu’na usül çerçevesinde görüşlerimizi paylaştık, yarın Bahçeli ve devamında HDP ile bunlar görüşülecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. 

Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'ne, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ve Milletvekili Mücahit Aslan ile geldi.

Sivil plakalı bir araçla CHP Genel Merkezi'ne gelen Davutoğlu'nu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak karşıladı.

Öztrak ile tokalaşan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye geçti. CHP Genel Merkezi'nin 12'nci katında, basına kapalı gerçekleşen görüşme, 14.15'te başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na görüşmede, CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi eşlik etti.

DAVUTOĞLU'DAN AÇIKLAMA

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu AKP Genel Merkezi'nde  bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda şunları dile getirdi:

7 haziran seçimleriyle milletimiz, beklentilerini partilere açık şekilde ortaya koymuştur. Burada çıkan tablo uzlaşma temelli koalisyon oluşması zarureti tablosudur. 7 haziran akşamı burada, balkon konuşmasında da birkaç hususu paylaşmıştım. Birincisi milli iradeye saygı tartışmayız dedim. İkincisi Türkiye’yi bir anda hükümetsiz bırakmamak için her türlü tedbiri alacağız dedim. Üçüncüsü de süreç kendi doğasıyla seyredecektir dedim. Bu kamuoyumuza güven vermemiz dışında, bizim ahlaki değerlerimizin doğal yansımasıdır. İki önemli aşama geçildi. Her pasrti kendi değerlendirmesini yaptı. AK Parti olarak biz özen gösterdik ve ortak bir akıla dayalı bir tutum belirlemek için zemin oluşturduk.

Yemin töreni, Meclis Başkanı seçiminin yapılması, divanın oluşması ve cumhurbaşkanımızın beni hükümet kurmakla görevlendirmiş olmasıdır. Hem siyasal aşama hem hukuki süreç tamamlandı. Bugün mübarek bir günde üçüncü aşamaya geçmiş bulunuyoruz. Bütün milletimizin kadir gecesini tebrik ediyorum. bugünler herkesin kendi muhasebesini yaptıktan sonra, milletin bütünüyle ilgili beklentilerini ortaya koyma günlerdir. Şahsi çıkarlarımızı ülke çıkarlarının  önüne geçirmemesi gereken günlerdir.

Biz de Kılıçdaroğlu görüşmemizin öncesinde, bir anlamda millete olan görevimizin gereği olarak çok yoğun bir mutfak çalışmasını yaptık. AK Parti içinde, kendi tabanımızın temayüllerini almak dışında her partiyle ilgili özel komisyonlar kurduk. Partilerin seçim beyannameleri, koalisyon tutumlarıyla ilgili de kendi bakışımızı geliştirdik. Dün bir vesileyle basınla paylaştığım gibi, bizim gördüğümüz tabloda en önemli unsur karşılıklı güvenin ihdas edilmesidir. Ondan sonra muhtevanın detaylarına girmek mümkün olabilir.

 Bugün Kılıçdaroğlu’na usül çerçevesinde görüşlerimizi paylaştık, yarın Bahçeli ve devamında HDP ile bunlar görüşülecek. Bizim hükümet kurma görevinde, ilk turda, muhataplarımızla genel başkanlarla ilk değerlendirmeler karşılıklı ilkesel duruşlar, güven ortamının sağlanması hedef edilecek ve niyet ve irade konusunda hepimizin berrak bir neticede buluşması temin edilmeye çalışılacak. Daha sonraki aşamada, mutabık kalınırsa, Kılıçdaroğlu ile mutabık kalındı. İkinci tur öncesinde, diplomaside kullandığımız istikşafi tarzda, her iki tarafın birbirini anlaması, bir ön görüşme, müzakere öncesi öngörüşme şeklinde her iki tarafın birbirini anlamasını temin edecek ve olabilecek uzlaşı alanlarıyla, resmini çizecek bir çalışma yürütmek. 

AYNI TEKLİFİ BAHÇELİ'YE GÖTÜRECEĞİM

Aynısını Bahçeli’ye teklif edeceğim. Görüşmede karar vereceğiz. Kılıçdaroğlu ile görüşmemden bahsetmek gerekirse, samimi dosthane bir atmosferde geçti. Çok sıcak bir ortamda, ramazanın havasına uygun şekilde karşılıklı görüşlerimizi paylaştık. Merak edilmesi bağlamında söylüyorum, en son Saraybosna ve Bosna ziyaretlerimdeki intibalarımı da paylaştım. Daha sonra usul çerçevesinde, Kılıçdaroğlu’na ve ekibine, bizim onların zikrettiği 14 ilke, benim vurgulamış olduğum 9 temel ilke, seçimlerden iki hafta önce Diyarbakır’da bir tv konuşmasında zikrettiğim hayata geçireceğimiz atacağımız ilk adımlar çerçevesinde 10 temel adım, seçim beyannamesiyle ilgili detaya girmeden bu çerçevede görüşlerimizin karşılıklı olarak malum olduğunu, bir an önce güçlü hükümetin sağlam temellerde güçlü bir hükümetin kurulmasını arzu ettiğimizi ifade ettim. Kendisi de görüşlerini dile getirdiler. Aynı şekilde güven esasına vurgu yaptılar.

YARIN DA MHP'YE GİDİYOR

Genel Başkan Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çarşamba günü ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek.

ASIL PAZARLIK BAYRAMDAN SONRA

Davutoğlu'nun bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan ilk tur görüşmelerinin "nezaket ziyaretleri" olması bekleniyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da hafta sonunda yaptığı açıklamada, "ilk tur görüşmelerden sonuç çıkmaz. İkinci tur görüşmelerde belki daha sağlıklı sonuç elde edilebilir" demişti. Kılıçdaroğlu, CHP'nin koalisyon kurmak için açıkladığı 14 ilkeden taviz verilmesinin mümkün olmadığını da söylemişti.

DAVUTOĞLU'DAN NEZAKET ÇAĞRISI

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yenikapı'daki iftar yemeğinde dün akşam yaptığı konuşmada "Buradan bütün siyasi partilerimize seslenmek istiyorum. Ben onların misafiri olduğum her anda siyasi nezaket, siyasi basiret ve feraset duyguları içinde götüreceğimiz bütün teklifleri, düşüncelerimizi, kanaatlerimizi açık yüreklilikle ve bu ülkenin sadece başbakanlık görevini, sorumluluğunu almış bir vatandaş olarak değil, bütün diğer vatandaşlarıyla eşit haklara sahip, bu ülkeye en derinden aidiyet hisseden bir kardeşiniz olarak bunları konuşacağız" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR ÖN ŞARTIMIZ YOK"

"Hiçbir ön yargı ve ön kabulümüz yok. Hiçbir ön şartımız da yok" diyen Başbakan Davutoğlu, konmuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümet etmenin gerektirdiği bütün ana unsurları, muhtevi konuları görüşmeye hazırız. Sadece hükümetle ilgili olmayan hususları bütün bu tartışmaların dışında tutmak gerektiğini düşünüyoruz, başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak üzere. Bu tür tartışmaların ötesinde, iyi niyetle masaya oturacağız. İnşallah hayırlı bir netice hasıl olur."

CHP'NİN TAVRI

Görüşmeler öncesinde Kılıçdaroğlu'dan gelen son açıklamada, Ak Parti ile uzlaşma ihtimalini düşük gördüğü ifade edildi.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pazartesi günü yarın Ak Parti ile  yapacakları koalisyon görüşmesine ilişkin olarak, "14 kuralımıza bakınca CHP - AKP koalisyonu olasılığını düşük görüyorum ben" dedi. 

"Biz koalisyon görüşmelerinde ‘Erdoğan faktörü’nün tümüyle devre dışı tutulmasını istiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "MHP - AKP koalisyon ortaklığı olasılığını daha güçlü görüyorum" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'DE 16 YIL SONRA İLK

Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor.

18 Nisan 1999 genel seçimlerinde, 1. parti olarak çıkan DSP'nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, koalisyon kurma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştı.

Seçimlerde, 136 milletvekiliyle en fazla vekil çıkaran DSP'nin Genel Başkanı Bülent Ecevit, 3 Mayıs 1999'da cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevini aldıktan sonra, 129 milletvekili çıkaran MHP ve 86 milletvekiline sahip olan ANAP ile görüşmelerde bulunmuştu. 28 Mayıs 1999 tarihinde imzalanan koalisyon protokolü sonrasında kurulan 57. Hükümet, 9 Haziran 1999 tarihinde TBMM'den güvenoyu almıştı.

Davutoğlu, daha önce de Dışişleri Bakanlığı döneminde, CHP Genel Merkezi'ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü.