Davutoğlu: Sovyetler Birliği Dönemi Bitmiştir

Davutoğlu: Sovyetler Birliği Dönemi Bitmiştir

Ukrayna'ya ziyarette bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, emperyalist Rusya'nın neo-Sovyetik çabalarını eleştirdi.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Kırım Ukrayna topraklarının bir parçasıdır.Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki saldırgan tavrına karşı ortak bir tavrı benimsiyoruz.

Rusya Hazar'dan attığını düşündüğümüz balistik füze ile Azez'de okul vurdu birçok çocuk hayatını kaybetti.

Rusya, rejim ve YPG Suriye'de insanlık suçu işliyor. Kazanım elde etmek için uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlal ediyor.

Soru: Sayın Başbakan, Rusya Dışişleri Bakanlığı, 'ateşkes sağlansa bile Halep'e saldırıların devam edileceğini' açıkladı, sizin görüşünüz nedir?

RUSYA'NIN NİYETİ KATLETMEK

Davutoğlu: Rusya'nın buradaki kötü niyeti ortaya çıkıyor. Zaten Cenevre'den beri yaptıkları bu niyetin tezahürüdür. BM kararlarına göre insani yardımın açılması ve ateşkesin sağlanması gerekiyordu. Ama son Cenevre görüşmelerine kadar bu gerçekleşmedi ve başarısızlıklar sonuçlandı.  O günden bugüne Rusya saldırılarını Azez'e Halep'e yöneltti ve Türkiye'ye doğru insani yardım koridorunu Esed ve PYD ile birlikte kapattı. Münih'te varılan anlaşmaya rağmen saldırılarına devam edenin Rusya'nın niyetinin barış istememesini, daha çok sivil katletmek, daha çok saldırmak ve rejimi ayakta tutmak olduğunu görüyoruz.

SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİ BİTMİŞTİR

Buradan Rus yetkililere ifade etmek isteriz ki, Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de hayırlı sonuçlar doğurmaz. Bu tür maceralar Rus halkının da benimsediği bir şey değildir.

YPG DEVAM EDERSE KARŞILIK VERİRİZ

Alanda Rusya'nın bir piyonu gibi davranan PYD'nin saldırıları devam ederse en sert şekilde mukabelede bulunuruz. Rusya bu açıklamayla diplomasinin içini boşaltmıştır.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk: Rusya ile anlaşmaya nasıl varılır kendi tecrübemizi paylaşayım. Anlaşma mümkün değil. Minsk anlaşması imzalandı, bu anlaşmaya göre ateşkes sağlanacaktı, askerler geri çekilecek, Ukrayna Rusya sınırına kontrol getirilecekti. Ateşkesle ilgili imzalar atıldı ancak 1,5 yıl boyunca ateşkes görülmedi, Rusya saldırdı. Rusya'ya güvenmek gibi bir şey söz konusu değil.

Davutoğlu: Gürcistan ,Suriye ve Ukrayna toprakları Rusya tehdidi altında. Aslında Ermenistan'a destek verdikleri için Azerbaycan da tehlike altında. 

TÜRKİYE SURİYE'DE İŞGALCİ DEĞİLDİR

Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur şu anda Suriye'de değildir. Türkiye Suriye'de hiçbir zaman işgalci olmamıştır. Suriye rejimi bilmelidir ki yabancıları çağırıp kendi halkını bombalatan hiçbir rejim ayakta kalmaz.