Davutoğlu: Kudüs'ün korunması bir borçtur

Davutoğlu: Kudüs'ün korunması bir borçtur

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kudüs'ün korunması insanlık vicdanına ve insanlığın tarihi serüvenine karşı bir borçtur" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, BM tarafından Filistin Halkıyla Dayanışma Yılı ilan edilen 2014'te toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı ve bir Kudüs sevdalısı olarak bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Tarihte öyle şehirler vardır ki o şehirleri anladığınızda insanlığın vicdanını, insanlığın tarih boyunca yaşadığı serüveni derinlemesine anlarsınız. Eğer böyle bir şehirler sıralaması yapılsa Kudüs şehri en başta yer alırdı. Kudüs için 'tarih ile metafiziğin birleştiği büyük şehir' demiştim. Gerçekten birçok kez bulundum ama iki kez Kudüs'te bulunduğumda bunu derinlemesine hissettim. Birisi 1983 yılında Sabra ve Şatilla katliamlarıının o hüzünlü atmosferinin yaşandığı günlerde Kudüs'teydim. Sokağa çıkma yasağı vardı ama o güne kadar Kudüsle ilgili büyük bir hasretle beklemiş biri olarak, Kudüs'ü doyasıya yaşamak isteyen birisi olarak, sıradan bir insan olarak, bir Müslüman olarak kimse bana o sokağa çıkma yasağını izah edemezdi."

Davutoğlu, genç yaşında Kudüs'ü sokak sokak gezmenin nasıl büyük bir irfan dersi olduğunu fark ettiğini belirterek, 2008'de bu kez Başbakan Başdanışmanı olarak, görüşmelerde bulunmak üzere Kudüs'te bulunduğunda, bütün bir Kadir Gecesi'ni "Kudüslü kardeşleriyle beraber Mescid-i Aksa'da ifa ettiğini" anlattı.

"Kudüs'ün korunması bir borçtur"

Davutoğlu, Kudüs'ü anlayanın insanlığı anlayacağını vurgulayarak, Kudüs'ün insanlık tarihinin hülasası olduğunu söyledi.

YENİ ŞAFAK