Davutoğlu, HDP'ye Sert Çıktı: Gitsinler Kandil'le Kaçak Çay İçsinler

Davutoğlu, HDP'ye Sert Çıktı: Gitsinler Kandil'le Kaçak Çay İçsinler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP ile randusunu iptal etmesinin gerekçelerini sıralayarak "Mehmetçiğin kanını kimseyle tartışmam. Gitsinler Kandil'le kaçak çay içsinler" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a yapacağı ziyaret öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

HDP ile randevusunu iptal etmesi hakkında değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Hem teröre destek verecekler hem Başbakan'a şart koşacaklar. Bizden hesap sormaya kalkacaklar. Siz Sur'u, Cizre'yi cehenneme çevirenlerden hesap sorun. Mehmetçiğin kanını kimseyle tartışmam. Niyetleri sahih değil. Türkiye ateş içinde olacak. Beyefendi kaçak çaydan bahsedecek ben de o masada oturacağım öyle mi? Gitsinler Kandil ile kaçak çay içsinler." dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları;

"Ben seçim sonrasında hiçbir ayrım yapmadan herkesle görüşeceğimizi söyledim. Randevu talebinden sonra aynı tutumu sürdürmeleri, hakaretamiz bir şekilde kendilerini ziyaret edecek kişilere saygısız bir şekilde davranmaları sonrası kendilerini muhattap almam mümkün değil. Aynı kanaatlara sahip olmayabiliriz. Bu randevuyu talep eden bu ülkenin başbakanı. kimseye nezaketsizlik yaptığım görülmemiştir ama bana karşı yapılan nezaketsizliği görmezden gelemem.

"MEHMETÇİĞİN KANINI KİMSEYLE TARTIŞMAM"

Niyetlerindeki samimiyetsizliği ortaya koydular. Benden hesap soracaklarını ima edecek şekilde davranıyorlar. Hem teröre destek verecekler, hem başbakana şart koşacaklar. DTK gibi yapının açıklamalarını da gördünüz. Hani Türkiyelileşeceklerdi? 7 Haziran'da bu samimiyetsiz beyanlara inanan vatandaşlarım bunlardan hesap sorsun. Birçok aydın HDP'ye oy verdi. Onların hesap sorması lazım. Anayasayı herkesle tartışırım ama Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü tartışmam. Her şeyi konuşurum ama, Mehmetçiğin kanını kimseyle tartışmam.

"GİTSİNLER KANDİL'LE KAÇAK ÇAY İÇSİNLER"

Bu niyet meselesi. Biz film çevirmiyoruz. Türkiye ateş çemberi ortasında. Çay içecekmişiz, kimle içecekseniz için. Onlar kaçak çaydan bahsedecek, ben o masaya oturacağım öyle mi? Gitsinler Kandil ile kaçak çay içsinler. Gece ürettiği bazı esprilerle bizimle istihza edeceğini düşünenler ciddiyet testinden geçecekler. Siyaset nezaket, samimiyet meselesidir. Bunları dinledikten sonra onların kapısa gideceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Ben 12 Eylül Anayasası ile yaşamaktan zillet duyuyorum. Ama bu anayasal düzen içinde HDP bir siyasi parti midir? Öyle ise siyasi parti gibi davranacak. Eğer bir terör örgütü piyonu ise ona göre muamele görür.

"CİDDİ VE SAMİMİ PARTİ OLDUKLARINI İSPAT ETSİNLER"

Her seçim sonrasında millet yeni bir ufka yönelirken, bunlar terörü, Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü tartışmaya açıyorlar. Kimler adına konuşuyorlarsa gitsin, onlarla masaya otursunlar. Ciddi ve samimi bir parti olduklarını ispat etsinler. Yoksa o zamana kadar bizimle muhattap olamazlar.

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞME

Yurt dışı seyahatleri öncesi bir görüşme gerçekleştirdik. Birçok konuyu ele aldık; terörle mücadele başta olmak üzere, Irak ve Suriye'deki gelişmeler. 2015'in son görüşmesini gerçekleştirmiş olduk. Her gün yeni gelişmeler oluyor ve bunları istişare ettik.

YENİ ANAYASA

Cumartesi günü geçtiğimiz dönemde yeni anayasa çalışmalarına katılmış tüm arkadaşlarımı davet ettim. Uzun bir gecede bütün müktesebatı, yaşadıklarımızı dinledim. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli'ye giderken önyargımız yok. Zihnimde bazı yöntemler var. Geçmişte istediğimiz neticeyi alamadık. Şimdi bu tecrübelerden istifade ederek, yöntem etrafında önyargısız istişarede bulunacağız. İçerik bakımından önemli olan anayasanın ruhudur. Özgürlükçü, insan odaklı bir anayasa çerçevesini kendileriyle paylaşacağım. En doğru hükümet yönetminin de ne olduğunu da paylaşacağım. Bizim daha önce sunduğumuz anayasa taslağımız var. Onu da tekrar gözden geçirdim. Zihnimde çok açık ve net bir tablo var. Bunu konuşuruz. Hep birlikte özgürlükçü bir anayasa yapmamız lazım. Bize göre en doğru form başkanlık sistemidir. Öyle bir anayasa, öyle bir hükümet modeli koyalım ki torunlarımız da rahat etsinler. Benim niyet ve hedefim bu görüşmelerde tamamen özgürlükçü, katılımcı, çağdaş, güçler ayrılığına dayalı bir anayasa. Önyargıları zihnimizden silerek masaya oturmalıyız."