Davutoğlu: Görüşmeleri Bayram'da Bitireceğiz

Davutoğlu: Görüşmeleri Bayram'da Bitireceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, pazartesi başlayacak koalisyon görüşmelerini bayrama kadar bitireceklerini söyledi.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, pazartesiden itibaren başlayacak koalisyon görüşmelerini Ramazan Bayramı'nda bitireceklerini söyledi.

Milli İrade Platformu’nun verdiği iftar yemeğinin ardından konuşan Davutoğlu, “Muhalefet liderlerine bir kez daha ifade etmek istiyorum ki görüşmelere Kadir Gecesi’nin olduğu gün başlayacağız. Bayramda da bitireceğiz. Böyle bir haftaya gelmesini de ilahi bir tevafuk olarak değerlendirelim” dedi.

‘Başbakanlık ikram edenler oldu’

Başbakan Davutoğlu, Pazartesi günü başlayacak görüşmelerde yüzde 41’lik kesimin hakkını tartışma konusu yapmayacaklarını belirterek, “Milli İrade yüzde 41'lik oranla Ak Parti'ye bu ülkenin geleceğini emanet etti. Bunun gereğini yapacağız” diye konuştu. Ahmet Davutoğlu, “Birbirlerine başbakanlık ikram edenler oldu. Bunlar tutmadı” dedi.

‘Geri adıma izin vermeyiz ‘

“7 Haziran’dan bu yana Ak Parti içinde geniş kapsamlı istişareler yaptık” diyen Başbakan Davutoğlu, 12 yıllık AK Parti iktidarında gerçekleştirilen demokratik kazanımların hiçbirisinden geri adım atılmasına izin vermeyeceklerini belirtti:

“Bütün sivil toplumun şunu bilmesini isterim ki 12 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz demokratik kazanımların hiçbirisinden bir adım, bir milim dahi geri gidilmesine izin vermeyiz.

Kimse, Türkiye'de tekrar 28 Şubat şartlarının, tekrar 12 Eylül şartlarının, olağanüstü hallerin, sınırlamaların, kısıtlamaların olacağı bir dönemi hayal etmesin ya da böyle bir dönemin geleceği kaygısını taşımasın."

‘Türkiye’nin kaderi yalnızca kendisinin değil’

Srebrenitsa Katliamı’nın 20. yılı nedeniyle düzenlenen anma etkinliklerine katıldığı Bosna-Hersek dönüşü konuşan Başbakan, Türkiye’nin bölgedeki etkinliği hakkında şunları söyledi:

“Bitmeyen hesapların içerisinde bir dünyada yaşıyoruz. Saraybosna’da bir kez daha hissettim ki Türkiye’nin kaderi yalnızca Türkiye’nin kaderi değildir. Eğer Türkiye dayanağı sarsılırsa, sivil toplumun gücü sarsılırsa, sadece Türkiye değil çevre coğrafyamız da çok daha büyük facialara maruz kalır.

Alacağımız her karar, atacağımız her adım, duyacağımız her his geleceğimizi belirlemenin yanı sıra, coğrafyamınız da geleceğini belirleyecek.”

“20 yıl önce Bosna’da yaşananlar bugün Suriye’de yaşanıyor; Şam’da, Humus’ta, Bağdat’ta yaşanıyor” diyen Başbakan şöyle devam etti:

"Bugün, adaletsizliğin, zulmün, baskıların kol gezdiği gönül coğrafyamızda eğer Türkiye dayanağı sarsılırsa, eğer Türkiye'nin gücü, itibarı, kudreti ve iradesi sarsılırsa, eğer bu güce, kudrete, iradeye temel oluşturan sivil toplumun gücü sarsılırsa, sadece Türkiye sarsıntı geçirmez, bütün gönül coğrafyamız, çevre coğrafyalarımız da büyük hayal kırıklıkları yanında, Serebrenista benzeri çok daha büyük facialarla karşı karşıya kalırız."

Kaynak: Al Jazeera, AA