Davutoğlu Esad'a Yüklendi

Davutoğlu Esad'a Yüklendi

Başbakan Ahmet Davutoğlu Beşşar Esed'in tarihteki diğer diktatörlerden farkı olmadığını söyledi. Esed ile müzakereyi gündeme getiren ABD Dışişleri Bakanı Kerry'e "Ha Hitler'in eli sıkılmış ha Esed'in" diye seslendi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu AKP grup toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Kerry'e tepki gösterdi. Davutoğlu "Bu katliamlardan sonra, kimyasal kullanımına rağmen cezalandırmadığınız Esed'in elini sıkarsanız, o el tarih boyunca insanlık vicdanından silinmeyecektir" dedi.
Kerry "eninde sonunda Esed ile konuşmak zorunda kalacağız" demiş, ABD Dışişleri Bakanlığı ise bunu "Kerry, Esed'in kendisini kastedmedi" diyerek  düzeltmişti. 
Davutoğlu, Esed'in tarihin diğer diktatörlerinden farklı olmadığını vurguladı: 
"Bazı aykırı sesler duyuyoruz, insanlık vicdanıyla çatışan, insanlık vicdanını isyan ettiren sesler duyuyoruz. Esed'le müzakere edilmeliymiş. Ha Saddam'ın, ha Miloseviç'in, ha Karadziç'in, ha Saddam'ın eli sıkılmış, ha Esed'in eli sıkılmış. Nasıl Hitler Polonya'ya girince sessiz kalındığında insanlık dramı yaşanmışsa, Saddam'ın Halepçe'deki katliamına sessiz kalınınca o dramlar yaşanmışsa bundan sonra Esed'in elini sıkmak isteyenler Ortadoğu'da yaşanacak her türlü zulmün vebalini taşırlar." 
Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'de yaşananlara sessiz kalamayacağını söyledi. Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi'yle toplantı yapıldığını hatırlattı, Esed rejimine karşı olanları desteklemeye devam edeceklerini belirtti: 
"Washington'da, Brüksel'de, Berlin'de otururken birilerinin acılarına duyarsız kalmak birileri için anlaşılır olabilir ancak Ankara'da, Urfa'da, Gaziantep'te oturup bu acılara sessiz kalanları tarih affetmez. SUK ile bir araya geldik. SUK içinde Arapların, Türkmenlerin, Kürtlerin olduğu bir koalisyon, bundan dört yıl önce ayağa kalkan gençlerin bugünkü temsilcileridir. Onlara elimizden geldiğince yardım edeceğiz. Esed rejimi karşısında onları güçlü kılmamız, Suriye halkının kıskaca alınmasını önleyecektir. İnsanlık dışı bir yönetim ve bir terör örgütüyle kıskaca alınmaya çalışılıyor. Bizden giden gençlerin Suriye topraklarında ölmesini dönmelerine tercih ederiz diyorlar. Hepimiz gelecek nesle sahip çıkmalıyız." 
Al Jazeera