'Davutoğlu Bağdat'a gelecek'

'Davutoğlu Bağdat'a gelecek'

'Davutoğlu Bağdat'a gelecek'

u akşam İran’a gidecek olan İbadi, ziyaretten önce Necef kentinde ülkenin en etkili Şii liderlerinden Ali Sistani ile görüşmesi sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu gece İran’a, daha sonra Ürdün’e de gideceğim. Bizim Türk kardeşlerimizle de, Başbakan Davutoğlu’nun yakında Bağdat’ı ziyaret etmesi konusunda anlaşmamız var. Muhtemelen de daha sonra ben Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirebilirim. Körfez ülkelerinden de Irak’a ziyaretler istiyoruz. Çok açık ve net söylüyorum; biz Irak’ta artık Körfez ülkeleriyle yeni sayfa açmak istiyoruz. Hatta olumlu ilişkilerin olacağı yeni sayfa istiyoruz. Irak, komşu ülkelerle iyi ilişkiler sürdürmediği takdirde hiçbir gelişme veya ilerleme kaydetmesi mümkün değil.”

Irak'ta Başbakan İbadi'nin İçişleri ve Savunma bakanlıkları için belirlediği isimler parlamentodan Cumartesi günü güvenoyu aldı. İçişleri Bakanlığı Şiilere, Savunma Bakanlığı ise Sünnilere gitti. İlk kabinede Başbakan Yardımcısı olan Kürt Hoşyer Zebari ise Maliye Bakanı oldu.

Irak Parlamentosu'nda yapılan oylamada, Başbakan Haydar İbadi'nin İçişleri Bakanı olarak sunduğu Şii Muhammed Gabban ve Savunma Bakanı olarak önerdiği Sünni siyasetçi Halid Ubeydi güvenoyu aldı.

Türkiye yeni kabineden memnun

Türkiye, Irak'ta kabine üyelerinin hepsinin belirlenmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Irak Başbakanı Haydar İbadi başkanlığında 8 Eylül'de kurulan Irak hükümetinde, Savunma ve İçişleri bakanlıkları ile diğer boş bakanlıklara 18 Ekim'de Irak Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamalar neticesinde atamalar yapılmasını ve Kürt kökenli bakanların yemin ederek görevlerine başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bu gelişmeyle Türkiye'nin Irak'taki sorunların çözümü için gerekli olduğunu, başından beri vurguladığı kapsayıcı yeni siyasi başlangıcın önemli bir aşamasının daha tamamlanmış olduğu belirtildi.

Maliki döneminde ilişkiler gerildi

Ankara-Bağdat hattındaki ilişkiler eski Şii başbakan Nuri Maliki döneminde gerilmişti. Bağdat Türkiye'nin Kuzey Irak Kürt yönetiminden petrol almasına tepki gösterirken, Ankara Maliki yönetimini ayrımcı ve mezhepçi bir politika izlemekle suçluyordu.

Şii Başbakan Haydar İbadi, kendisinden önce görevde olan ve ayrımcı politikaları nedeniyle Sünnilerin ve Kürtlerin tepki gösterdiği Nuri Maliki’nin görevi bırakmasının ardından hükümeti kurdu.

Irak’ta kaos, IŞİD’in 10 Haziran’da Musul ve ülkenin diğer bölgelerini ele geçirmesinin ardından daha da arttı.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava operasyonlarına rağmen IŞİD Sünni eyalet Anbar’daki ilerleyişini de sürdürüyor.

Kaynak: Al Jazeera