Darbecilerin Mursi Paronaysı

Darbecilerin Mursi Paronaysı

Mısır’ın seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi...

Mısır’ın seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, geçtiğimiz Cumartesi günü ses geçirmez demir kafesinin ardından el salladığı için yargı, parlamento, medya ve güvenlik güçleri tarafından Helvan’da polisleri hedef alan ve 8 polisin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıyı kışkırtmakla suçlandı.
 Rejime yakınlığıyla tanınan Avukat Tarık Mahmud ise Pazartesi günü sunduğu soruşturma talebinde Muhammed Mursi’nin kafesi içerisinden kendisini destekleyenlere yaptığı el işareti ile bu eylemi teşvik ettiğini söyledi.
 Soruşturma talebinde bulunan Tarık Mahmud’un açıklamasında bunun bir ilk olmadığı, daha önceden de Mursi’nin bu türden selamlamalarının hemen ardından çeşitli operasyonlar gerçekleştirildiği, bu operasyonlardan birinde de İçişleri Bakanlığı’nın hedef alındığı ve operasyonlar sonucunda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu ifade edildi.
 Tarık Mahmud acilen konuyla ilgili soruşturma açılmasını ve bu suçlamaların Mursi’ye bildirilmesini talep etti.
 Parlamentodan da aynı iddia
 Darbeden sonra kurulan parlamentonun üyelerinden biri olan Usame Şerser de Muhammed Mursi’nin mahkemede yaptığı bu işaretin dikkatini çektiğini, ardından polisleri hedef alan saldırının yaşandığını, Mursi’nin bu hareketle kendi iddiasına göre İhvan’ın bir kolu olarak gördüğü “Halkçı Direniş”e suikast çağrısı yaptığını iddia etti.
 İçişleri Bakanlığı eski yardımcısı: Mursi yapmıştır!
 Mısır İçişleri Bakanı’nın eski yardımcısı Faruk Makrahi ise bir televizyon programında yaptığı açıklamalarda “Bunu yapmamıştır diyemem. Mursi dengesiz bir akla sahip” dedi.
 Kameraların Mursi’yi çektiği esnada çok çeşitli işaretler yaptığını ve bunların her birinin bir anlama gelebileceğini söyleyen Makruhi “Terör olaylarının mahkeme günüyle aynı zamana denk gelmesi tesadüf olamaz” dedi.
 Makruhi olay yerinde IŞİD bayrağının göründüğü iddiasını yalanladı ve teröre karşı Mısır’ın tüm gücüyle ayağa kalktığını söyledi.
 “Mursi’nin ailesinden tek bir kişiyi bile bırakmayacağım!”
 Mısır’ın Şarkiyye bölgesi Emniyet Müdürü Hasan Seyf ise Mursi’nin tüm ailesi hakkında tutuklama kararı çıkarılması hususunda harekete geçeceğini söyledi.
 Nitekim bu zamana kadar Mursi’nin ailesinden gözaltına alınanların çoğunluğunun tutuklandığı, son olarak da Mursi’nin kardeşinin tutuklandığı ifade ediliyor.
 Psikolojik bir durum
 Dün Mısır’daki bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Vail El-İbraşi ise Mursi’nin bu hareketlerinin kendisinin ve İhvan’ın yenilgisini ortaya koyan histerik ve psikolojik bir durum olduğunu iddia etti.
 İbraşi sözlerini şöyle sürdürdü: “Kafesten taraftarlarını selamlıyor. O Mısır’ın ulusal güvenliğine zarar veriyor.”
 6 kişinin serbest bırakılmasıyla ilgili olarak “Mursi hakkında idam kararı çıkmayacağı kesin” diyen İbraşi, Mursi’nin selamlamasının hemen ardından terör eylemlerinin yaşandığını iddia etti: “Mursi’nin önceki mahkemelerine baktığımızda görüyoruz ki, parmağıyla işaret ettiğinde polisler öldürüldü, elleriyle selamladığında İçişlerindeki görevlilere suikast düzenlendi. Bu kez yine ellerini kaldırdı ve polislere suikast düzenlendi!”
 İbraşi “Ben Mursi’yi polislere suikast düzenlemekle suçluyorum. Savcılığa duyurulur” dedi.
 Sosyal medya kullanıcıları şaşkınlıklarını gizleyemediler
 Sosyal medya kullanıcıları ise bu yorumlar ve suç duyuruları karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Yapılan yorumlarda şu ifadelere yer verildi:
 “Artık Mursi korkulu rüyanız haline gelmiş. Hapisteyken de mi?”
 “Bu mazlum Mursi’ye Allah’ın bir yardımıdır. Onları korkutuyor. Eğer İhvan istese bu konuda daha önceden harekete geçerdi ve polisler dışarı çıkmaya korkarlardı.”
 “Muhammed Mursi’yi kıskanıyorlar.”
 “Mursi öksürse terör eylemi için işaret veriyor diyecekler!”