Darbeci Sisi'nin İdamı İsteniyor

Darbeci Sisi'nin İdamı İsteniyor

Tiran ve Sanafir adalarıyla ilgili tartışmalar büyüdükçe Mısır’ın darbeci cumhurbaşkanı Sisi’ye ve hükümetine yönelik “ihanet” suçlamaları da giderek arttı. Son olarak Avukat Halid Ali, Sisi hakkında açıkça savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Tiran ve Sanafir adalarıyla ilgili tartışmalar büyüdükçe Mısır’ın darbeci cumhurbaşkanı Sisi’ye ve hükümetine yönelik “ihanet” suçlamaları da giderek arttı. Son olarak Avukat Halid Ali, Sisi hakkında açıkça savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Hukukçu, siyasetçi, gazeteci ve parlamenter kişiler tarafından yöneltilen suçlamalar Mısır Ceza Hukukunun 77. Maddesine dayandırılırken, Sisi ve hükümeti Tiran ve Sanafir adalarının bağımsızlığından ödün vermekle suçlandı.

Mısır Ceza Hukukunun 77. Maddesine göre ise, ülkenin bağımsızlığına, birliğine ve barışına fiilen el uzatanların idam edilmesi gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak ilk suç duyurusu, geçtiğimiz Salı günü, Tiran ve Sanafir adalarının Mısır’a ait oluşunu savunmak amacıyla kurulan heyetin üyesi olan Avukat Halid Ali tarafından Başsavcı Nebil Sadık’a iletildi. Suç duyurusu kapsamında Sisi’nin yanı sıra Başbakan, Meclis Başkanı, Dışişleri ve İçişleri Bakanları da şikayet edildi.

Bu kişilerin 77. Maddede yer alan suçları işledikleri ve gereğinin yapılması talep edildi.

Ayrıca suç duyurusunun dikkate alınmaması ihtimaline karşın Ceza Hukukunun 123 maddesinin hukukun gerekliliklerini yerine getirmeyen üst düzey görevlilerin görevden alınması ya da hapsedilmesini gerekli kıldığına da işaret edildi.

Muhalif kanadın lideri ve eski diplomat olan Masum Merzuk ise iki adayla ilgili yaşanan hadise karşısında 77. Maddenin uygulanabilir olduğunu ifade etti.

Facebook’taki sayfasından yaptığı açıklamada hükümetin bu hususta aldığı kararın hata ihtimali olmayacak şekilde suç işlediklerini ortaya koyduğunu beyan etti.

Merzuk, hükümetin anayasaya aykırı bir şekilde Mısır’ın topraklarının bir kısmından vazgeçmesinin ülkenin bağımsızlığına fiilen zarar verme anlamı taşıdığı için 77. Madde gereği idam ile sonuçlanması gerektiğini ifade etti.

Şerif İsmail hükümetini hedef alan Mısırlı milletvekili Seyyid Ebu Bureyda ise“Başarısız bir hükümetken şimdi suçlu bir hükümete dönüştü” ifadelerini kullandı.

Bir televizyon programına katılan milletvekili hükümet üyeleri hakkında 77. Maddenin gereğinin yerine getirilmesini ve yargılanmalarını talep etti.

Benzeri açıklamalarda bulunan hukukçu aktivist ve Avukat Necad El-Beri de “Bütün halk buna onay dahi verse Mısır’ın topraklarından vazgeçmek bu ülkeye yapılmış bir ihanettir” ifadelerini kullandı.

Benzeri şekilde açıkça ihanet suçunun işlendiğini ifade eden Avukat İsam El-İslambuli ise ülkesine zarar veren ve haklarını kötü yolda kullananların işledikleri ihanet suçunun cezasının müebbed hapis olduğunu ifade etti. İslambuli 77. madde gereğianlaşmaya imza atan herkesin yargılanması gerektiğini belirtti. 

 

islamianaliz