Darbeci Sisi :  Mısır düşerse, Bölge de Düşecekti!

Darbeci Sisi : Mısır düşerse, Bölge de Düşecekti!

Sisi: Mısır düşerse, bölge de düşecekti dedi

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Müslüman Kardeşlere yönelik operasyanlarla ilgili açıklamalarda bulundu.


Sisi, Şarku’l Avsat’ın da takip ettiği Kahire Üniversitesi’ndeki Ulusal Gençlik Konferansı'nın dünkü kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, ‘terör’ örgütü olarak sınıflandırılan Müslüman Kardeşler’e daha önce yapılan uzlaşı çağrılarına atıfta bulunarak, ‘iletişim veya uzlaşı’ olmayacağını belirtti.


Konuşmasında, ordunun 3 Temmuz 2013’te Muhammed Mursi liderliğindeki hükümete karşı ‘komplo kurduğu’ iddialarını reddeden Mısır Cumhurbaşkanı, ordunun devleti korumak için müdahalede ettiğini vurgulayarak, o dönemde Mısır’ı destekleyen ‘Arap kardeşlerinin’ tutumlarından övgüyle bahsetti.


Etkinlik çerçevesinde gerçekleştirilen ‘Cumhurbaşkanına sor’ oturumunda gençlerin sorularını yanıtlayan Sisi, orduya 30 Haziran’dan önce devlete müdahale etmesi ve devleti kurtarması çağrısında bulunulduğunu belirtti. Mısır’ın ulusal güvenliğini korumak için orduya çağrı yaptıklarını söyleyen Sisi, “Hedeflerimize daima sıkı sıkıya bağlı olduğumuz için Mısır devletinin daha fazla zarar görmesine göz yumamazdık” dedi.


Şu an devlete yönelik herhangi bir tehdit olmadığını dile getiren Sisi, “Bunu söylüyorum çünkü zor bir aşamadan geçtik. Söylentilere açıklık getirmek zorunda kaldık. Öncesinde, dördüncü ve beşinci kuşak savaşların bölgeyi ve Mısır’ı tehdit ettiğini defalarca ifade ettik. Mısır düşerse, bölge de düşecekti. Bu bizim değil, tüm bölgenin dile getirdiği bir gerçekti. Körfez’deki bütün kardeşlerimiz bunu söylüyorlardı ve durumun farkındaydılar” şeklinde konuştu.


Müslüman Kardeşler ile uzlaşma yok


Şarku’l Avsat’ın haberine göre, konuşması sırasında Müslüman Kardeşlerle uzlaşı yapılmasının söz konusu olmadığını belirten Mısır Cumhurbaşkanı, kararlı ve acımasız bir şekilde mücadele ettiklerini aktardı.


Ülkenin güvenliğinden, halkın, devletin ve dininin korumasından sorumlu olduklarını vurgulayan Sisi “Ülkemiz, kültürümüz ve dinimiz için neyin doğru olduğunu gösterme konusunda Allah’a karşı sorumluyuz. Gördüğümüz, bizim dinimiz değil. Bu yeni bir din, bu da güvenli ve huzurlu bir şekilde yaşamak isteyen biz Mısırlılara zarar veriyor” ifadelerini kullandı.


Mısır’ın dışişleri konusunda da çeşitli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Sisi, Mısır’ın diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmediğini vurgulayarak, Libya konusunda, “Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasının ardından, kaçakçılığı önlemek üzere Libya sınırında kontrol sağladık. Dış politikamız gereği, diğer ülkelerdeki silahlı milisleri kabul etmiyoruz. Bu ülkelerin başında Suriye, Libya, Yemen ve Somali geliyor” şeklinde konuştu.


Filistin sorununun çözümü için fırsat


Mısır’ın 1967 sınırları için başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmasına verdiği desteği yineleyen Cumhurbaşkanı Sisi, ülkesinin Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin çektiği sıkıntıları hafifletme çabalarına işaret ederek, Filistin davasına hizmet etmek için Fetih ile Hamas arasında uzlaşı çabalarına öncülük ettiklerini belirtti.


İsraillilere bu fırsatı değerlendirme çağrısında bulunan Sisi, “Bölgede barışın sağlanması ve Filistin sorununun çözümü için büyük bir fırsatımız olacak” dedi.


ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Yüzyılın anlaşması’ olarak nitelendirdiği planla ilgili basında yer alan haberlere yönelik bir soruya Sisi, ‘’Mısır’ın bu konudaki tutumu açık. Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uygun, başkenti Doğu Kudüs olan ve İsrail’in 1967 sınırlarına çekileceği bağımsız bir Filistin devletinin kurulması taraftarıyız. Mısır, Filistin-İsrail anlaşmazlığının çözümünde yapıcı bir aktör olarak sessiz bir rol oynuyor” yanıtını verdi.