Darbeci Sisi Londra'da Protesto Edildi

Darbeci Sisi Londra'da Protesto Edildi

Seçilmiş olan Mursi'yi askeri darbeyle indiren Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, İngiltere'de kuracağı resmi temasları öncesinde protesto edildi.

Sandktan yüzde 52 oy alarak seçilen Mursi'yi darbeyle indiren ve cezaevine koyan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, İngiltere'nin başkenti Londra'da yarın başlayacak resmi temasları öncesinde protesto edildi.

SOĞUK HAVAYI DİNLEMEDİLER

İngiltere'de yerleşik Mısırlıların yanı sıra birçok insan hakları ve demokrasi destekçisi sivil toplum örgütü ile sendikanın desteklediği "Stop Sisi" kampanyası tarafından Londra'daki Başbakanlık önünde düzenlenen protesto gösterisine, soğuk hava ve akşam karanlığına rağmen her yaş grubundan çok sayıda kişi katıldı.

 

"UTAN CAMERON UTAN"

Londra polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı protestoda katılımcılar, İngiliz hükümetinin Sisi'yi Londra'ya davet etmesine tepki gösterdi. Grup, İngiltere Başbakanı David Cameron'a, Sisi ile görüşmeme çağrısında bulundu.

Göstericiler protestoda, İngiltere'nin Sisi'ye yaptığı resmi davete ilişkin, İngilizce ve Arapça olarak, "Asker devleti istemiyoruz", " Sisi demokrasiyi öldürdü" ve "Cameron utan, İngiliz değerlerine ne oldu?" gibi sloganlar atarken, Mısır ve Rabia işaretinin bulunduğu bayraklar ile üzerinde "Eğer bu protesto Mısır'da olsaydı, tutuklanmış, yaralanmış, ölmüştünüz", "Kasap Sisi'yi durdurun", "Katil Sisi İngiltere'de istenmiyor" ve "Cameron, ülkeye diktatörleri değil, sığınmacıları kabul et" yazılı pankartlar taşıdı.

"SİSİ'Yİ DURDURMA KARARI ALDIK"

Gösterinin organizatörü ve "Stop Sisi" kampanyasının Yardımcı Direktörü Sameh Shafi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stop Sisi kampanyasını İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Sisi'yi geçen yaz ülkeye resmi olarak davet etmesinin ardından başlattıklarını belirterek, "Bir grup genç İngiliz aktivist olarak bir araya gelip, kısaca Sisi'yi durdurma kararı aldık" dedi.

"KIRMIZI HALI SERMEYİN"

Shafi, Sisi'nin İngiltere'de bulunmasıyla, demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü, her bir İngiliz değerine karşı durulduğunu ifade ederek, savaş suçlusu bir kişiye İngiltere Başbakanlığı önünde kırmızı halı serilmemesi gerektiğini söyledi.

Cameron'ın Sisi'yle bir araya gelmemesi gerektiğini vurgulayaran Shafi, bunun Cameron'ın takınacağı prensip duruşu olması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Shafi, " Sisi gibi dilktatörleri bu ülkeye davet etmemeliyiz. Demokraside diktatörlere yer yok. Onları bu ülkeye getirerek, kendi ülkelerinde yaptıklarına göz yummuş oluyorsunuz" dedi.

 

"KASAP VE KATİL SİSİ'NİN..."

Gösteriye katılan, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin Dış İlişkiler Komitesi Genel Sekteri Muhammed Soudan da son anda bile olsa davetini geri çekmesi için Cameron'a çağrıda bulunduklarını kaydederek, "Kasap ve katil Sisi'nin İngiltere'yi ziyaretini reddediyoruz. Bu adam İngiltere'ye gelerek Birleşik Krallık'ın demokrasi ve insan haklarına duyduğu saygıyı bozacak" diye konuştu.