'Darbe Girişimi Soruşturmasında 151 General Tutuklandı'

'Darbe Girişimi Soruşturmasında 151 General Tutuklandı'

İçişleri Bakanı Efkan Ala, özel bir televizyon kanalının canlı yayınında FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.

Bir soru üzerine, Ala, "Şu anda verdikleri ifadelerde aynı ibareleri kullanmaları zaten oraya ait olduklarının çok açık kanıtıdır. Hiçbir zaman doğru söylemediler ki yalan karakterleri olmuş, böyle bir yapı. Açık işleri, normal işleri yaparken bile gizliliğe büründürerek, bir gizem vererek, yapma hususu bunların karakteri olmuş. Dolayısıyla ne söylediklerine bakmamak lazım. Hiçbir zaman doğruyu söylemediler ki şimdi doğruyu söylesinler." ifadelerini kullandı.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında, 15 bin 846 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Bakan Ala, gözaltına alınan 10 bin 12 askerden, 178'inin general, 2 bin 728'inin subay, 7 bin 106'sının da diğer rütbelerden kişiler olduğunu bildirdi.

"151 general tutuklandı"

İçişleri Bakanı Ala, gözaltına alınanlardan 2 bin 901'inin polis, 2 bin 167'sinin ise hakim ve savcı olduğunu belirterek, "Tutuklu sayısı 8 bin 113. Bunlardan 5 bin 266'sı asker, bunlardan da 151'i general, bin 656'sı subay ve diğerleri. Hakim ve savcılardan bin 684'ü, polisten alınanlardan da bin 19'u tutuklandı." diye konuştu.

Darbe girişiminde dış destek bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Ala, bu konuda kesin kanıtlara ulaşmadan açıklama yapmanın ülkenin çıkarları bakımından sorun teşkil edebileceğini, kendi düşüncesine göre de bu tür ilişkilerin hep olduğunu, bunda da ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Esenboğa Havalimanı'na gece saat 23.00 sıralarında indiğini anlatan Ala, korumalarının "Efendim darbe oluyor, bir şey oluyor" dediklerini ve o sırada Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın kendisini aradığını belirtti.

MİT Müsteşarı Fidan'ın "Sayın Bakanım, darbe oluyor, bizi bombalıyorlar" dediğini aktaran Ala, o sırada havaalanına doğru tankların geldiğinin söylendiğini ve hemen VIP bölümünden dışarı çıkıp, bir araca binerek karargah olarak oluşturulan yere gittiklerini bildirdi.

"Kaçanların yakalanması için ciddi bir çalışma yürütülüyor"

Bakan Ala, darbe girişiminde yer alan bazı askerlerin hala kayıp olduğunun anımsatılıp, devlet yetkililerine yönelik suikast tehdidinin olup olmadığının sorulması üzerine, "Bu kadar yalanı söyleyebilen, bu kadar katil olabilen, kendi ordusunun araçlarını kullanarak kendi Meclisini bombalayabilen, milletine bu kadar açıkça kurşun sıkanlardan her şey beklenir. Bundan sonra olabilecek şeyler, istihbarat değerlendirmeleri de bu yönde. Buna göre tedbirler alınıyor. Ama bunlar bunu da yapabilirler. Kaçanların yakalanması için ciddi bir çalışma yürütülüyor, epeyce bir kısmı da yakalandı." değerlendirmesinde bulundu.

Jandarma teşkilatının başına bir valinin atanmasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Bakan Ala şu yanıtı verdi:

"Onu şu anda görüşüyoruz. O da bir seçenek. Eninde sonunda böyle bir seçenek olabilecektir. Ama şu andaki düzenlemede olur mu ya da bir sonrakinde mi yaparız, o bir değerlendirme konusu. Ama tamamen İçişleri Bakanlığına bağlanacak. Bu konuda tereddüt yok. Emniyet Genel Müdürlüğü nasılsa, atamalar, terfiler, sicil, disiplin, tamamen bağlanacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı da öyle, tamamen bağlanacak. Çünkü bunlar asayiş hizmeti yürütüyorlar.

"Şu andaki durum anormal. Biz normal olanı yapacağız"

Türkiye'de sistemin darbe ürettiğine dikkati çeken Ala, "Böyle darbeleri bir daha yaşamamak için darbe girişimlerini toptan tarihimizden silip atmak için güçleri paylaştırmak lazım. Avrupa'da, gelişmiş ülkelerdeki gibi. Güç bir yerde toplanmamalı, hepsi bir birimin altında olmamalı. Ayrı ayrı olmalı ve ayrı ayrı güçlü olmalılar. Türkiye toptan hepsinin hizmetine ihtiyaç duyduğunda da, Meclis bir yere savaş için karar verirse, o zaman hepsi bir komutanın altında birleşir ve savaşa gider. O zaman emniyet de gidecektir. Normal zamanda normal asayiş hizmeti verenlerin asayişten sorumlu bakanlığa bağlı olması lazım. Zaten anormallik bunun dışında olan, şu andaki durum anormal. Biz normal olanı yapacağız." diye konuştu.