'Danıştay yürütmeyi durdurdu'

'Danıştay yürütmeyi durdurdu'

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram, termik santrale yaptıkları itirazı değerlendiren Danıştay 6'ncı Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Bayram, kararı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden gördüğünü sö

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram, termik santrale yaptıkları itirazı değerlendiren Danıştay 6'ncı Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Bayram, kararı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden gördüğünü söyledi.

Termik santralin kurulması planlanan alandaki 5 bin kadar zeytin ağacı sabaha karşı dozerlerle sökülmüştü. Özel güvenlik görevlileri, ağaçların kesilmemesi için 16 gündür nöbet tutan köylülere engel oldu.

Perşembe akşam saatlerinde ise, ağaç nöbetindeki yakınlarına yemek götüren mahalle sakinleri ile termik santrali inşa edecek firmanın özel güvenlik görevlileri arasında gerginlik çıkmıştı. Bu sırada bir kişi başından yaralandı.

Hükümet acele kamulaştırmıştı

Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen Yırca'nın nüfusu yaklaşık 400 kişi. Mahalledeki 109 parsellik bir alanda Kolin Şirketler Grubu’nun termik santral yapması için Bakanlar Kurulu’nca "acele kamulaştırma" kararı verilmişti. Alandaki zeytin ağaçlarının yok olmasını istemediğini söyleyen köylüler ise yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştı.

Danıştay’ın kararı beklenirken, şirket yetkililerinin kamulaştırılacak 22 arazinin etrafını çitlerle çevirmesi ve dalları zeytin dolu bazı ağaçları kesmesi, mahalle halkının direnişe geçmesine neden olmuştu.

Kaynak: DHA ve Al Jazeera