DAİŞ Onlardan Kurtulmak İstemiş

DAİŞ Onlardan Kurtulmak İstemiş

Irak'ta terör örgütü DAİŞ'in Kerkük'ün güneyinde serbest bıraktığı Yezidilerin daha çok yaşlı, bedensel engelli ve hasta kişiler olduğu belirtildi.

nan bilgilere göre DAİŞ sayıları yaklaşık 300 kişiyi bulan ikinci Yezidi grubunu, Kerkük'ün 25 kilometre güneyindeki Meryembeg bölgesinde serbest bıraktı. Yezidiler, 4 gün süren bir yolculuktan sonra Meryembeg noktasına ulaştı. Musul'un DAİŞ kontrolündeki Şengal ilçesinde minibüslere bindirilen Yezidiler, önce Musul'a ardından Kerkük'ün Havice ilçesine ve Reşat nahiyesine gönderildi. Çoğu yaşlı, engelli ve hasta olan Yezidilerin, yorgun oldukları görüldü.

Grubun içinde Yezidilerin yanı sıra Hristiyan vatandaşların da olması dikkati çekti.

"DAİŞ kurtulmak istedi"

Ambulans ve diğer araçlara alınan Yezidiler, sağlık kontrolü için Kerkük Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Bu arada Peşmerge güney Kerkük Komutanı Vasta Resul, yaptığı açıklamada, Yezidi grubunun serbest bırakılması için fidye ödenmediğini belirterek, "Bu insanlar, yaşlı, hasta ve engelli. DAİŞ, bakıma ihtiyacı olan bu kişilerden kurtulmak istediği için salıverdi" dedi.

DAİŞ, ocak ayında da Kerkük'ün güneyinde 198 Yezidiyi serbest bırakmıştı.

Musul'un Şengal ilçesi ve çevresini Ağustos 2014'te ele geçiren DAİŞ, çok sayıda Yezidiyi alıkoymuştu. Örgütün kaçırdığı Yezidi kadınları, militanları için "cariye" yaptığı ve bazılarını pazarlarda "sattığı" iddia edilmişti. Yezidi kadınların dramı, dünya gündeminde uzun süre yer almıştı.

(AA)