Dahlan Abbas Çatışması: Gazze'de 9 Bombalı Saldırı

Dahlan Abbas Çatışması: Gazze'de 9 Bombalı Saldırı

Dahlan'la Abbas arasında ihtilafın şiddetlenmesi üzerine vuku bulan...

Gazze'de bugün (7 Kasım Cuma) sabah, hareketin kurucu lideri Yasir Arafat'ın üzerine gidilmeyen bir zehirleme ile suikastle öldürülmesinin yıldönümü münasebetiyle anma törenleri düzenlenmesi için hazırlıkların yapıldığı sırada bazı Fetih liderlerinin evlerinin civarında bombalar patlatıldı. Bombalama eylemlerinde sekizi Gazze'de faaliyet yürüten Fetih liderlerinin evlerinin biri de Arafat için anma törenlerinin düzenleneceği alanın yakınında bir yerde olmak üzere toplam dokuz bomba patlatıldığı bildirildi.

Bombalama eylemlerinin Gazze'deki Ezher Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerden Abbas taraftarlarıyla Muhammed Dahlan taraftarları arasında çatışmalar yaşanmasının, diğer yandan Fetih'in şu anki lideri Abbas ile örgütten ayrılarak Filistin dışına kaçan Dahlan arasında ihtilafın kızışmasını gösteren gelişmelerin ardından gelmesi sebebiyle bu çatışmalarla ve ihtilafla irtibatlı olduğundan şüpheleniliyor. Bu arada IŞİD adına Fetih liderlerine yönelik tehditler içeren birtakım açıklamalar yapılması da ilginç bir gelişmeydi.

Yorumcu ve yazar İyad el-Kara, aynı anda dokuz bombanın birden patlatılmasının Fetih'te Abbas - Dahlan ihtilafının kızışmasıyla ve bu iki lidere bağlı grupların son zamanlarda karşılıklı tehditlerde bulunmalarıyla ilişkili olduğunu iddia etti.

El-Kara, Filistin Enformasyon Merkezi'ne yaptığı açıklamada olayların tamamen Gazze'ye mahsus olmadığını, Batı Yaka'da ve Lübnan'daki mülteci kamplarında da yansımaların görüldüğünü, patlamalar vuku bulduğunu dile getirdi. El-Kara, Batı Yaka bölgesinde de Fetih liderlerinden Ziyad Ebu Ayn'ın evinin hedef alındığına dikkat çekti.

El-Kara, IŞİD adına yapıldığı söylenen ve kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen tehdit açıklamalarının ise bir yanıltmadan ibaret olduğunu, bu açıklamaların da özellikle Gazze'deki Ezher'de Dahlan ve Abbas taraftarları arasındaki çatışmalardan sonra gelmesinin yanıltma şüphesini artırdığını dile getirdi.

Gazze'deki Fetih Liderlerinin Evlerinin Bombalanmasına Hamas'tan Kınama

Gazze'deki bazı Fetih liderlerinin evlerinin bombalanmasına Filistin İslâmi Direniş Hareketi (Hamas) tepki gösterdi ve olay hakkında derhal soruşturma başlatılmasını istedi.

Hamas'ın konuyla ilgili olarak yaptığı ve Filistin Enformasyon Merkezi'ne de ulaşan açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Hamas, Gazze'deki bazı Fetih liderlerinin evlerini hedef alan bombalama eylemlerini şiddetle kınamakta ve güvenlik organlarını olay hakkında derhal soruşturma başlatmaya, saldırılarla ilişkileri oldukları tespit edilenleri sorgulayıp adalete teslim etmeye çağırmaktadır."

Bombalamaların son dönemde Fetih hareketinin lideri Mahmud Abbas ile hareketin lideriyle arasının açılması yüzünden teşkilattan ayrılarak Filistin dışına kaçan ve daha önce de Gazze'de bazı fitne çalışmalarının koordinasyonunu yaptığından şüphelenilen Muhammed Dahlan ile Abbas taraftarları arasında kızışan ihtilafla ve yer yer çatışmalar yaşanmasıyla ilgili olduğu tahmin ediliyor.