Dağlıca Saldırısında Kritik Ayrıntılar

Dağlıca Saldırısında Kritik Ayrıntılar

PKK'nın Hakkari Dağlıca'da güvenlik güçlerine düzenlediği saldırıyla ilgili kritik ayrıntılar ortaya çıktı...

Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması için yürütülen operasyonda, daha önceden PKK mensubu bir grup tarafından yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcıların inflak ettirilmesi sonucu 16 asker  hayatını kaybetmiş 6 asker de yaralanmıştı. PKK'nın gerçekleştirmiş olduğu saldırıyla ilgili çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi'nden Serpil Çevikcan'ın haberine göre; Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre 100'er metre arayla 700 kiloluk patlayıcılar döşeyen PKK'lılar, önce askeri kışladan çıkarmak için ihbarda bulundu. Patlayıcıları imha etmek üzere gelen ilk zırhlı araca saldıran PKK'lılar yardıma gelen diğer zırhlı araçların geçişi sırasında ‘uyuyan mayınları' çektikleri kabloyla patlattılar

Dağlıca'da son yılların en büyük terör saldırılarından biri gerçekleşti. Saldırının üzerinden neredeyse 24 saat geçmesine rağmen şehit sayısının açıklanamaması ve bu süreçte ortaya atılan spekülatif haberler Türkiye'nin bölgeden gelecek haberlere kaygıyla kulak kesilmesine yol açtı. Sonuç 16 asker şehit oldu.

Dün; saldırının oluş biçimi, Genelkurmay Başkanlığı'nın neden geç açıklama yaptığı ve devletin bundan sonra terörle mücadelede izleyeceği yola ilişkin edindiğim bilgileri şöyle aktarabilirim:

İHBAR SONRASI PUSU

4 Eylül'den bu yana güvenlik güçlerinin yoğun operasyonlar yaptığı ve 35 teröristi etkisiz hale getirdiği bölgede zaten yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumdaydı. PKK'nın son dönemde sürekli yola el yapımı patlayıcı (EYP) döşeyerek saldırılarını gerçekleştirmesi nedeniyle, güvenlik kuvvetleri özellikle bu konudaki ihbarları sıcağı sıcağına değerlendiriyordu. Önceki gün 14.55 sıralarında da Dağlıca Gürkavak byola patlayıcı yerleştirildiği ihbarı geldi. Bunun üzerine Dağlıca'daki taburdan Mayın-El Yapımı Patlayıcı Timi (METİ) bölgeye hemen intikal etti. PKK'nın “3 aşamalı pusu” planının ilk ayağı ihbar ve METİ timinin bölgeye gelmesiyle gerçekleşti. Geldiği bölgede 3 EYP bulan METİ timinin 3. patlayıcıyı imha ettiği sırada dağlık kesimden askerlerin üzerine ateş açıldı. METİ timi bölgeye gelirken patlayıcı kullanmayan militanların bu atışı sonrasında timdeki bir uzman çavuş hafif yaralandı. Tim saldırıya uğradığını hemen tabura bildirdi. Bunun üzerine Dağlıca Tabur Komutanı Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan'ın komutasındaki 9 asker, taktik tekerlekli zırhlı araçla olay yerine intikal etti.

YARBAY'IN AKLI UZMAN ÇAVUŞTAYDI

Bu aracın 15.00-15.30 sıralarında bölgeye geçeceği sırada PKK'lılar yola döşedikleri patlayıcıyı patlattı ve Çelikcan ile 8 asker şehit oldu. Yarbay Çelikcan'ın, kendi birliğindeki uzman çavuşun yaralı olduğunu öğrenmesinin de etkisiyle çok hızlı hareket ettiği ve askerleri kurtarmak için zırhlı araçla giderken şehit düştüğü ifade edildi.

Bordo bereli Çelikcan, kıta görevini de bölgede yapmış bir subay. Harp Akademisi'ni kazanıp kurmay olduktan sonra bölgeye bu kez tabur komutanı olarak atanmış. Bunun üzerine bölgeye Kobra tipi helikopterler sevk edilirken, Kamışlı'dan da bir askeri tim daha yola çıkartıldı. 7 kişilik METİ timinin amacı bölgeyi temizlemekti. Ancak bu METİ timinin geçişi sırasında da ikinci kez mayın patlatıldı ve 7 asker de 17.30 sıralarında zırhlı araçta şehit düştü.

UYUYAN MAYIN

Olayın yaşandığı bölgede teröristlerin neredeyse 100'er metre arayla EYP döşedikleri böylece anlaşıldı. Askerin “uyuyan mayın” olarak nitelediği patlayıcıların üzerine asfalt dökülmesi nedeniyle fark edilmesinin neredeyse imkansız olduğu, daha önceden yerleştirilen mayınları uzaktan kumandayla patlatan örgütün, TSK'nın jammer kullanması nedeniyle cep telefonu yerine artık mayınları yol kenarlarından kablolama yaparak patlattığı kaydedildi.

HER İKİ EYP SALDIRISI DA BU YÖNTEMLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Zırhlı araçları hedef alan her bir EYP'nin 700-800 kilogramlık tahrip gücü çok yüksek patlayıcılar olduğu da belirtiliyor.

10 BİN MERMİ

Benzer saldırılardan sonra patlamanın ardından hemen kaçan PKK'lıların planı bu kez farklıydı. Kuzey ve güney bölgelerde belli noktalara iki taraflı olarak konuşlanan militanların müdahale için gelen kara ve hava unsurlarına ateş açtıkları, ağır silahlarla yapılan saldırılarda 10 bine yakın mermi sıktıkları ifade ediliyor. Kesin olmamakla birlikte şehit düşen 16 askerden bazılarının, patlamadan yaralı kurtulmuş olabilecekleri ve araçtan çıktıktan sonra açılan ateşle yaşamlarını yitirmiş olabilecekleri üzerinde duruluyor. İkinci timin de saldırıya uğramasının ardından, bir yüzbaşı komutasındaki tank birliği bölgeye sevk edildi.

Bu birliğe de roketatarla saldırıda bulunuldu ve birlikteki 5 asker bu saldırıda yaralandı.vMilitanların sayısının 100'ü aştığı ve çok hazırlıklı olduğu kaydedilirken bölgeye olay anından itibaren Yüksekova ve Dağlıca'dan birlikler sevk edildi.vNeredeyse 1 metrelik bile görüş mesafesinin bulunmadığı, yoğun sis ve yağışın söz konusu olduğu bölgeye zor koşullara rağmen gece yarısı helikopterlerle indirilen 8 ayrı Jandarma Özel Harekât (JÖH) timi emniyeti sağladıktan sonra, Özel Kuvvetler'e ait 40'ar kişilik iki tabur asker de sevk edildi.
Havadan ve karadan yürütülen operasyonlarda saldırıyı düzenleyen PKK'lı gruptan dün akşam üzeri itibariyle 50'yi aşkın PKK'lının etkisiz hale getirildiği ifade ediliyor.

5 GEREKÇE

Genelkurmay Başkanlığı'nın, şehit sayısı ve olayın oluş biçimine ilişkin açıklamayı bu kadar gecikmeli olarak yapılmasının nedenlerine gelince...

Kaynaklar, bu duruma 3 gerekçe gösteriyor.

1-Hava koşullarının sağlıklı bilgi almayı zorlaştırması.

2-PKK'lı grubun bölgeye intikal eden her birliğe yönelik yoğun ateşi.

3-Kimi yerlerde 50'şer, 60'şar, 100'er metre arayla EYP döşenmiş olmasından dolayı, timlerin, cenazelerin de olduğu alana adım adım ilerleyebilmesi. Timlerin, asfalt altındaki mayının dedektörlerle saptanmasında güçlük yaşanması nedeniyle mayın arama köpeklerini kullanması, yol kenarlarında tek tek kablolama olup olmadığını araştırarak ilerleyebilmesi.

4-Bazı askerlerin şehit düşmemiş olma ihtimali nedeniyle beklenmesinin de gecikmede etkili olduğu belirtiliyor.

5-Zırhlı araçlardan birinin şarampole yuvarlanması ve kayalık bölgede şehitlere ulaşılmasında büyük güçlük yaşanması da önemli bir etken.

Askeri kaynaklar, gecikmeyle ilgili spekülasyonlar konusunda, “Bu tür dönemlerde yalan haberlerle TSK'nın moral motivasyonuna büyük zarar veriliyor.

Silahlı Kuvvetler'in açıklamalarına itibar edilmesi gerekir, bir açıklama yapılamamışsa mutlaka bir nedenin olduğu, bir art niyet taşımadığı, amacın tamamen kamuoyunu doğru bilgilendirmek olduğu bilinmeli. Geç açıklamanın da doğru bilgilendirme amaçlı olduğu anlaşılmalı” değerlendirmesini yaptı.

SICAK TAKİP OLABİLİR

Dağlıca; sarp arazi yapısı, Kuzey Irak'a PKK'lıların giriş çıkış yapabilmesini sağlayan geçitleri, küçük küçük çok sayıda mağaranın bulunduğu alanlardan oluşması nedeniyle, PKK'ya koruma sağlar nitelikte bir coğrafyaya sahip. Bu durum, operasyonları da müdahale edilmesini de güçleştiriyor. Özel kuvvetler hâlâ bölgede ve PKK'ya yönelik operasyonlarını sürdürüyor. F-16'larla yapılan hava operasyonları da aralıksız devam ediyor. Militanların kaçması durumunda sıcak takip de söz konusu olabilir.

HABERLERİ GEÇ Mİ OLDU?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "terör" saldırılarına rağmen Konya'daki milli maça gitmesi önceki akşamdan bu yana en çok tartışılan konulardan biriydi. Kaynaklar, her patlamada Başbakan'ın sağlıklı haber almadan bilgilendirilmesinin söz konusu olmadığını, saldırıların ardından bunların değerlendirilip, sonuçlarına bakılıp Genelkurmay Başkanı'na iletildikten sonra Başbakan'a aktarıldığını kaydetti.

Önceki günkü olaydan sonra da değerlendirmenin ardından önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bilgilendiriliyor. Olayın boyutları anlaşılır anlaşılmaz da hemen Davutoğlu'na bilgi veriliyor. Davutoğlu'nun Konya'ya vardığı 17.00 sıralarında olayın vehametinden haberi yok. Bilgi maçın ikinci yarısında geliyor. Hemen Ankara'ya dönüyor.

HAVADAN KARADAN YOĞUN OPERASYON

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, “Bedeli ağır ödetilecek. Bundan sonra farklı olacak” ifadeleri ise önümüzdeki haftaların yol haritasının ilanı. Kaynaklar, askerin, polisin ve jandarmanın yoğun ve kesintisiz operasyonlar gerçekleştireceği bir döneme girileceğini belirtti.

Özel operasyon birlikleri ve özel tim nokta atışlarla örgütün dağ kadrosunu hedef alacak. Önümüzdeki dönemde Kuzey Irak'taki PKK kamplarına, lojistik tesislerine ve Kandil'e dönük çok yoğun hava operasyonlarına da tanık olacağız. Kaynaklar, Türkiye'nin özellikle Suriye sınırında aldığı yoğun önlemler ve Irak sınırına dönük tedbirler çerçevesinde PKK'nın son dönemde sınır geçişlerinde çok zorlandığını, Dağlıca saldırısının bu anlamda bir güç gösterisi olarak gerçekleştiğinin değerlendirildiğini belirttiler. Örgütün, dikkat dağıtmaya ve zaman kazanmaya çalıştığını vurgulayan kaynaklar, “Terörle topyekun mücadelenin bütün unsurları önümüzdeki dönemin bir numaralı gündem maddesi olacak” ifadesini kullandılar.