Cunta'dan Biltaci'nin Eşine Saldırı

Cunta'dan Biltaci'nin Eşine Saldırı

Mısır'da gözaltına alınan Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci'nin eşi Sena Biltaci, oğluyla gözaltına alındıkları sırada yaşadıklarını anlattı...

Mısır'da, gözaltına alınan Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci'nin eşi Sena Biltaci, oğluyla gözaltına alındıkları sırada yaşadıklarına ilişkin, "Tora Cezaevi'ndeki kadın gardiyanlardan biri, güvenlik yetkililerinin huzurunda beni yere yatırarak darbetti ve başörtümü çıkardı" dedi.

Abdulcevad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Biltaci'nin, cezaevi yetkililerinden gördüğü kötü muameleyi protesto etmek için başlattığı açlık grevi nedeniyle sağlık durumunun çok kötü olduğunu belirtti.

Bir haftadan uzun süreden beri eşini ziyaret etmelerinin engellendiğini dile getiren Biltaci, çocuğuyla gözaltına alınmaları ve bu sırasında yaşadıkları kötü muameleyi şöyle anlattı:

"Pazartesi gününe kadar her gün cezaevi kapısında 10 saatten fazla beklememize rağmen eşimi ziyaret etmeme izin verilmiyordu. Pazartesi günü eşimin açlık grevi başlattığını öğrenince ziyaret etmek için ısrar ettik ve bize izin verdiler. Ziyaret için içeri girer girmez yeni düzenlenmiş cam odalarla karşılaştık ve bu şekilde ziyaret etmeyi reddettik. Bu arada eşim gelerek, zindana konulduğu ve kötü muamele gördüğü için açlık grevi başlattığını söyledi."

Abdulcevad, eşi Biltaci'nin kendilerine, "İçinde tutulduğum zindanda sadece ufak bir açıklık bulunuyordu ve birkaç gün önce onu da kapattılar. Bu nedenle nefes alıp verebilmek için kapının altına eğilmek zorunda kalıyorum. Zindandan hiç dışarı çıkmıyorum" dediğini aktardı.

Sena Biltaci, sözlerine şöyle devam etti:

"Hemen oğlum Enes ile çıkarak oradaki güvenlik görevlilerine, 'bu bir zulümdür. Allah zalimlerden intikam alacaktır. Zulüm devleti devam etmeyecek' dedik. Bunun üzerine oğlum Enes'i bir odaya hapsederek beni de oradan zorla çıkarmaya çalıştılar. Oğlum Enes'in yanından ayrılmayı reddetmem üzerine oradaki yetkililer bir kadın gardiyan çağırdılar. Kadın gardiyan beni yere yatırarak darbetti ve başörtümü çıkardı. Daha sonra beni bir odaya hapsettiler. Odada 2 saat kaldıktan sonra sivil kıyafetli bir subay gelerek çok kötü sözler söyledi ve bana gardiyana saldırdığıma dair bir tutanak imzalattı. Daha sonra cezaevi görevlilerini çağırıp beni kelepçeleyerek nakil aracına götürmelerini istedi. Ben de oğlum Enes'i getirmeden araca çıkmayı reddedince oğlumu da getirdiler ve bizi Kahire'nin güneyindeki el-Meadi polis merkezine götürdüler."


"Görüntülerin tamamı yok"

Savcılığın 1,5 saat kendilerini sorguladığını belirten Sena Biltaci, sorgulama esnasında, eşinin maruz kaldığı muamele ve ziyaret şekline itiraz ettiklerine ilişkin olayın çekiminin yapıldığını ancak kendisinin darbedilmesi ve başörtüsünün çıkarılması görüntülerinin kaydedilmediğini öğrendiklerini söyledi.

Gerçeği yansıtmayan ve olayın bir kısmını kaydedilip diğer kısmının kaydedilmediği bu görüntülerin geçersiz olduğunu söylediğini belirten Sena Biltaci, bunun üzerine savcılık vekilinin kendilerine bir iyilikte bulunurcasına "Ben sizi hapse atmayacağım ancak her birinizi 5 bin cüneyh (715 dolar) kefaletle serbest bırakacağım" dediğini ifade etti.

Sena Biltaci'nin rutin uygulamada olan camla çevrili odada görüşmeyi reddettiğini belirten güvenlik kaynağı da "Güvenlik güçleri Biltaci'nin eşini ve oğlunu cezaevinde gerginlik çıkarmaya teşvik ettiğini gördü. Biltaci'nin eşi ve oğlu cezaevi görevlilerine saldırmaya çalışmalarının üzerine korumalar onları gözaltına alarak tutanak tuttu ve savcılığa sevk etti" dedi.

Mısır'da darbe karşıtı direnişin merkezindeki Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yönelik 14 Ağustos'taki kanlı müdahale sırasında kızı Esma'yı kaybeden Muhammed Biltaci, darbe karşıtlarına yönelik operasyonlar çerçevesinde 29 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı. Biltaci, Tora Cezaevi'nin yüksek güvenlikli "Akreb" adlı bölümünde tutuluyor.

(AA)