Cumhurbaşkanı Gül'den 'ateşkes' açıklaması

Cumhurbaşkanı Gül'den 'ateşkes' açıklaması

Cumhurbaşkanı Gül, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkese ilişkin 'Türkiye'nin de önemli katkıda bulunduğu bir sürecin sonunda sağlanan bu gelişme, kritik bir adım' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Gazze'de sağlanan insani ateşkesle ilgili açıklama yaptığı bildirildi. Filistin'de bütün ramazan ayının gerek bölge barışı gerek insani bakımdan çok acı olaylarla geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasında şunları kaydetti:
"Dün gece yarısı bu konuda ilk kez umut verici bir haber aldık. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon ve ABD Dışişleri Bakanını John Kerry'nin 72 saatlik koşulsuz bir insani ateşkes sağlamış olduklarını memnuniyetle öğrendim. Bugün sabah 8.00'de başlayan ateşkes için tarafların mutabakatının da sağlanmış olması önemlidir. Türkiye'nin de önemli katkıda bulunduğu bir sürecin sonunda sağlanan bu  gelişme, mütevazı da olsa, kritik bir adımdır, bir başlangıçtır. Bütün tarafları bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye davet ediyorum. Bu mutabakatın ruhuna ve lafzına uyulması ve kışkırtıcı davranışlardan kaçınılması beklentimizdir. Tabiatıyla öncelik, Filistin halkının şehitlerini  defnetmesi ve yaralılarını tedavi etmeleri, halkın temel ihtiyaçlarının sağlanması olacaktır."
Ateşkesin uzatılması
Türkiye'nin insani yardım konusunda elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirten Gül, şöyle devam etti: "Ateşkes kararı ile birlikte, ateşkesin uzatılması ve kalıcı hale gelmesi için önemli bir fırsat doğmuş bulunmaktadır. Tarafların bu maksatla Kahire'de derhal görüşmelere başlayacak olmaları da olumlu bir yaklaşımdır. Kahire'de yapılacak görüşmelerin başarıyla sonuçlanması ve bunu, kalıcı ve adil barış için görüşmelerin izlemesi temennimizdir."