Çoluk Çocuğa Alkol İçirdiler

Çoluk Çocuğa Alkol İçirdiler

Cumhuriyet tarihinden bu yana CHP’nin alkolü teşvik ettiği bilinirken, daha da öteye gidilip çoluk çocuk demeden herkesin içki içmesi için ‘Aile Bira Bahçeleri’ kurulduğu ortaya çıktı.

Türk milletinin tarihi, dini ve ahlaki yapısına aykırı tavırları ile bilinin CHP’nin 30 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala belediyecilik anlayışının ne derece vahim olduğu tarihteki örneklerinden apaçık görülüyor.

Cumhuriyet tarihinden bu yana CHP’nin alkolü teşvik ettiği bilinirken, daha da öteye gidilip çoluk çocuk demeden herkesin içki içmesi için ‘Aile Bira Bahçeleri’ kurulduğu ortaya çıktı.

İÇKİ YASAĞINI KALDIRIP FABRİKASINI KURDULAR

1920 yılında yasaklanıp Cumhuriyet’in ilanı ile 1924’de izin alınarak kullanılan 1926’da ise tamamen serbest hale getirilen alkollü içkilerin, CHP tarafından çağdaşlaşma adı altında sürekli teşvik edildiği ortaya çıktı.

CHP’li milletvekillerinin desteği ile içki yasağı kaldırılırken 1925 yılında ‘Biradan milli içecek projesi’ fikri ile Atatürk Orman Çiftliği’nde bir bira fabrikası kuruldu.

Bu fabrikaya, 1934 yılında yenisi eklendi. 

bira-reklami-001.jpg

ÇOCUKLARA BİRA İÇİRDİLER

Biranın sözde milli içki olduğu düşüncesi doğrultusunda 1930’lu yıllarda CHP’li devlet tarafından ‘Alkol faydalıdır’ reklamları yapılıp insanları teşvik etme politikası güdüldü. Bu politikanın en vahimi ise, ‘Aile Bira Bahçeleri’ oldu. Büyük küçük her yaştaki çocuk, aileleri ile beraber söz konusu bahçelerde alkol almaya özendirildi.

bira-bahcesi-1.jpg

ALKOL MİLLİ İÇKİMİZMİŞ

Avrupalılaşma uğruna halkın dini inanışlarının ve sağlığının göz ardı edilmesi İsmet İnönü’lü CHP döneminde de devam etti. Alkollü içki üretimini ve tüketimini artırmak için gazetelere birçok reklam verildi. Söz konusu dönemde, ‘Uygarlaşacağız’ diyerek alkol tüketimini teşvikte sınır tanımayan CHP, lokantalara afişler astırıp kitaplarda alkolün faydaları ve sözde millî içkimiz olduğu aktarıldı. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle halkın alım gücü azaldığı için 1942 yılında İsmet İnönü liderliğindeki CHP, içki fiyatlarını ucuzlattı.

bira-parki-2.jpg

GELENEKLERİNE DEVAM EDİYORLAR

CHP’li tek parti döneminde bu korkutucu olaylar yaşanırken günümüz CHP’li belediyelerde de durum pek farksız değil. Kimi belediyeler binlerce kişinin katılımı ile Bira Festival’leri (Oktoberfest) düzenlerken kimileri ise şarap kokteylli ‘halk bayramı’ etkinlikleri düzenliyor. Halkın sağlığı ve toplumun refahı için yapılan çeşitli alkol düzenlemelerine ise halen daha parti olarak büyük tepki gösteriyorlar.