Çok Acı Taşeron Gerçeği

Çok Acı Taşeron Gerçeği

Soma faciasında, Hükümetin özelleştirme politikası da sorgulanıyor. Özelleştirme ile hız kazanan taşeronlaşma, işsiz vatandaşları üç kuruşa çok daha tehlikeli işlere mahkum ediyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın raporuna göre; dünyanın ilk iki büyük kömür üreticisi olan Çin ve ABD’de meydana gelen maden kazaları incelendiğinde taş kömürü için milyon ton üretim başına ölüm oranlarının Türkiye’den düşük olduğu görülüyor.

2008 yılında, Çin’de milyon ton başına düşen ölüm sayısı 1,27 iken, aynı oranın Türkiye’de 5 kat daha fazla olması endişeleri artırıyor.

Son 75 yılda 3 binin üzerinde insanımız ya göçük altında kalarak, ya zehirlenerek, veyahut da yanarak hayatını kaybetti maden ocaklarında.

Yüz binin üzerinde de yaralımız var.

Öte yandan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun verilerine göre, maden kazalarında dünyada en fazla kayıp veren ülkeler arasındayız. TÜİK’in 2013 iş kazaları araştırma sonuçlarına göre de madencilik sektörü, iş kazası oranının en yüksek olduğu sektör olma konumunu koruyor.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki kazalar, yüzde 13,4’lük bir oranla tüm kazalar içerisinde dikkat çekiyor.

7 KAT DAHA TEHLİKELİ ORTAMLARDA ÇALIŞIYORLAR

İş güvenliği ile ilgili yapılan araştırmalara göre de taşeron işçi kamu işçisinden yedi kat daha tehlikeli ortamlarda çalışıyor ve ölümlü kaza oranı kamuya oranla dört kat daha fazla.

Buna paralel olarak da maden patronunun kârlılık oranı ise bir hayli yüksek.

Bu yüzden son 15 yılda özel sektörde çalışan maden işçi sayısı dört kat artmış