Çocuk Gelin Konusunda Ürküten Tablo

Çocuk Gelin Konusunda Ürküten Tablo

KAMER Vakfı Van Şube Başkanı Esra Gürcan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son 10 yılda çocuk gelin oranının yüzde 33 civarında olduğunu belirtti

KAMER Vakfı Van Şube Başkanı Gürcan, yaptığı yazılı açıklamada, Siirt'te ölen 14 yaşındaki K.E. olayına değinerek, "Eğer bir ülkede 11,5 yaşında evlendirilmiş ve 14,5 yaşında iki çocuk sahibi iken öldürülmüş bir kız çocuğundan bahsediliyorsa bu hepimizin utancı olabilmelidir. Deneyimlerime dayanarak K.E. olayının intihar değil cinayet olduğunu düşündüğümü söyleyebilirim. Bu olay bütün boyutlarıyla incelenmelidir. K.E.'yi 11,5 yaşında evlendiren ailesi, onunla evlenen erkek, koca askerde iken yaşananlar, çocuğun erken doğup doğmadığı mutlaka sorgulanmalıdır" dedi.

Türkiye'deki çocuk gelinler meselesine de değinen Gürcan, "Çocuk gelinler meselesi Türkiye'nin en önemli meselelerinden biridir. KAMER'in 2013 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde 60 bin civarında kadın ile yüz yüze görüşerek yaptığı tarama çalışması sonucunda son 10 yıl içinde 54 çocuğun 12 ve daha küçük yaşta, 2 bin 217 çocuğun 13-15 yaş aralığında, 4 bin 711 çocuğun ise 16-17 yaşlarında evlendirildiklerini göstermektedir. Son 10 yılda çocuk gelin oranı yüzde 33 civarındadır.

KAMER Vakfı Van Şubesi'nin 2013 yılında 2 bin 511 kadın ile yüz yüze görüşerek yaptığı tarama çalışmasında ise, son 10 yıl içinde 8 çocuğun 13-15 ve daha küçük yaşta, 111 çocuğun ise 16-17 yaşlarında evlendirildiklerini göstermektedir. Van'da son 10 yılda çocuk gelin oranı yüzde 21,2 civarındadır. Mülki amirler en kısa zamanda muhtar, jandarma, öğretmen ve imamlarla işbirliği yaparak çocuk gelinler konusunda farkındalık ve duyarlılık oluşturmalı ve tüm il, ilçe ve köylerde bu evlilikleri önleyici tedbirler almalıdır. Demokrasinin yolu kadının insan haklarından, cinsiyet eşitliğinden geçer" dedi.

Kaynak: İHA