CNN: Türkiye ABD Borsasını Batırdı

CNN: Türkiye ABD Borsasını Batırdı

ABD borsalarındaki düşüş ABD televizyonu tarafından "Türkiye ile ticaret savaşı ABD borsasını batırdı" ifadesi ile duyuruldu

ABD'nin Türkiye'ye karşı başlattığı ticaret anlaşmazlığı, New York borsasına olumsuz yansıdı ve son günlerde endekslerde yaşanan kayıpları artırdı.
 
CNN son dakika gelişmesi olarak verdiği haberde, "Türkiye ile ticaret savaşı ABD borsasını batırdı" ifadesini kullandı. Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gülümseyen bir kareye yer verilmesi ise dikkat çekti.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkesinin Türkiye'den ithal ettiği çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerini iki katına alma emrini verdiği cuma günü, New York borsasında kayıplar yaşanmaya başladı. 
 
New York borsasındaki endeksler, söz konusu günde yaklaşık yüzde 0,7 düşüş gösterirken son 4 işlem gününün 3'ünü de kayıplarla tamamladı. 
 
Bugün TSİ 22.00'de Dow Jones Endüstri Endeksi 260 puan (yüzde 1) düşüşle 25.038 puana gerilerken, 6 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. 
 
Aynı saatte, Standard & Poor's Endeksi 26 puan (yüzde 0,9) değer kaybıyla 2.813 puana düşerken, Nasdaq Teknoloji Endeksi de 103 puan (yüzde 1,3) değer kaybetti. 
 
Böylece her iki endeks, 2 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Trump'ın uzun yıllardır ABD'nin yakın müttefiki ve güçlü bir NATO üyesi olan Türkiye'ye karşı ticaret anlaşmazlığı başlatmasına dikkati çeken uzmanlar, bunun New York borsasında Amerikalı yatırımcılar için büyük endişe yarattığını vurguluyor.
 
Öte yandan, Washington'daki Uluslararası Finans Enstitüsü'nden (IIF), Türk Lirası'nın "adil değerinin altında" olduğu bildirildi.
 
IIF'in yayınladığı "Ekonomik Görüşler: Türkiye'nin Bilanço Dengesi Görünümü" başlıklı raporda, "Türk Lirası şu anda adil değer tahminimizin önemli derecede altında." ifadesine yer verildi.
 
Raporda, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun kararlı ve iyi ayarlanmış politikalarla yönetilebileceğinin kaydedildiği raporda, bunlar arasında uygun mali düzenlemeler ve ABD ile yaşanan gerginliğin yatıştırılmasına işaret edildi.
 
Ayrıca raporda, Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla ihracattaki artış ve ithalattaki sıkılaşma aracılığıyla Türkiye'nin cari açığının azalacağının altı çizildi.