Çipras, YunanHalkını "HAYIR" Demeye Çağırdı

Çipras, YunanHalkını "HAYIR" Demeye Çağırdı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ulusa seslendi. Çipras, "Sizi referandumda HAYIR demeye davet ediyorum!" dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ulusa sesleniş konuşmasında kreditörlerin şartlarını kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

Yunanistan Başbakanı Çipras, 1.6 milyar euro'luk borç dilimini ödeyemediği için temerrüde düşmesinin ardından AB ve IMF'ye mektup gönderip, hafta sonu talep edilen şartların tamamına yakınını kabul ettiğini açıkladı. Çipras, Pazar günkü referandumda Yunan halkından 'hayır' oyu kullanmalarını istedi.

Çipras şunları söyledi:
"'Hayır' adil bir topluma, ekonomik yüklerin adil şekilde dağıtılmasına verilen onaydır. 'Hayır' ile insani kriz göğüslenecek. Bazı kesimler gizli bir planla Yunanistan'ı eurozone'dan çıkarmak istediğimizi öne sürüyorlar. Yalan söylüyorlar. Sorumluluklarımın farkındayım. Demokrasi değil, işbirlikçi hükümetler darbe demektir. Kriz dönemi fazla sürmeyecek. Maaşlar ve bankadaki mevduatlar kaybolmayacak."

Yunanistan lideri, aynı dakikalarda Twitter'dan paylaştığı mesajlarda da şunları söyledi:

"Pazar günkü referandum ülkenin eurozone'da kalmasıyla ilgili değildir. Referandum kararımızdan sonra müzakere masasına borcun yapılandırılması ile ilgili daha iyi öneriler gelmeye başladı. Yunanistan halkı için daha iyi koşullar yaratan referandumdan sonra Pazartesi günü Yunanistan hükümeti müzakere masasında yer alacak. Halkın kararı, hükümetin iradesinden daha kuvvetlidir.

Dayanışmanın hakim olduğu Avrupa'da, hükümetin halkın onayını talep etmesi için bankaların kapanması kabul edilemez.

Oxi (Hayır) bir basit slogan değildir. Hayır, daha iyi bir anlaşma için bir adımdır. Hayır, Avrupa ile çatışma demek değildir. Hayır, değerler Avrupası'na dönüştür. Hayır, kuvvetli tazyik demektir. 
Toplumsal açıdan adil, yükü çalışanlardan ve emeklilerden alıp varlık sahiplerine kanalize edecek bir anlaşma arzuluyoruz. Gizli planımın olduğunu öne sürüyorlar. Hayır galip gelirse ülkeyi AB'den çıkaracakmışız.

Yunanistanlı kadınlar ve erkekler, göstermiş olduğunuz soğukkanlılık için can-ı gönülden teşekkür ederim. Maaşlar ve emekli maaşları kaybolmayacak. Vatandaşlar bankadaki paralarını yurtdışına kaçırmasın, paraları kaybolmayacak. Şanlı bir demokrasi sayfası açalım. Daha iyi bir anlaşma için umut yaratalım. Ebeveynlerimize, çocuklarımıza, kendimize sorumluluklarımız var. Tarihe karşı sorumluluklarımız var."

Kaynak: Sputnik