Çipras: Türkiye Bizi iyi Anladı, Çünkü Hafızası Taze

Çipras: Türkiye Bizi iyi Anladı, Çünkü Hafızası Taze

Çipras'a göre Türkler, yaşadıkları ekonomik kriz hâlâ hafızalarında olduğundan Yunanistan'ın halinden daha iyi anladı.

Yunanistan’da pazar günü yapılacak erken genel seçimler öncesi, eski gücünden uzak olsa da anketlerde merkez sağcı Yeni Demokrasi’nin az farkla önünde giden Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras, Türkiye’nin, Türk halkının hafızasında, dünyadaki para impatorluğunun kabul edilmez tavrı hâlâ taze olduğunu söyledi.
Hürriyet gazetesinden Yorgo Kırbaki'ye konuşan Çipras, seçimler için umudunu koruduğunu ifade etti.
Türkiye Yunanistan ilişkilerine de değinen Çipras, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa) Akıncı’nın seçilmesi iyimser bir gelişme. Kıbrıs’ta 2 halkı birleştirmemiz amacıyla samimi bir gayretin ilerlemesi için bir fırsat var. Geçmişi geride bırakıp, gelecek ile ilgilenmek amacıyla bir çerçeve oluşturulması için bir fırsat var. Akıncı “Kıbrıslılık” için konuşuyor. (Güney Kıbrıs Rum lideri Nikos) Anastasiadis de aynı istimakette. Tüm bunlar için önemli bir şart da var. O da Türkiye ve Yunanistan'ın, müzakerelerde ilerlemeleri için Akıncı ve Anastasiadis’e güvenmeleri.
Türkiye ile Yunanistan’ın soğuk savaş gerginliği ortamı içinde olmaları için hiçbir neden olmadığını belirterek “Anlaşmazlıklar var. Bunları uluslararası hukuk çözer. İyi niyet varsa ve çıkarımızın işbirliği ve birlikte kalkınmak olduğunu idrak edersek, bölgede pek çok şey değişir” dedi.
Çipras, “Annemin babası yani dedem İstanbul ’da Fener’de doğdu. Anneannem ise Babaeski (Kırklareli) doğumlu” ifadelerini kullandı.
25 Ocak seçimlerinde yüzde 36.3 oranında oy alan SYRİZA’nın son anketlerde oyu yüzde 25-27 olarak gösterildi. Merkez sağcı Yeni Demokrasi ise yüzde 24-27 oranında destek buluyor. Yunanistan’da anket şirketlerinin 5 Temmuz’daki referandum ile ilgili tahminleri fiyasko ile sonuçlanmıştı. Referandumda anketlerde oylar başa baş giderken sandıkta ‘Hayır’ oyları yüzde 60’ı geçmişti.