Çipras ilk olarak özelleştirmeleri durdurdu

Çipras ilk olarak özelleştirmeleri durdurdu

Yunanistan'da iktidara gelen hükümet ilk iş olarak özelleştirmeleri durdurdu

Yunanistan'da küçük bir ortakla birlikte hükümet kuran Syriza'nın ilk icraatı özelleştirmeleri durdurmak oldu.

Yunan Haber Ajansı ANA-MPA'ya göre Çevre ve Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, Kamu Enerji Şirketi PPC ve dağıtım şirketi ADMIE'nin özelleştirilmesinin durduralacağını söyledi.

Lafazanis "Yunan halkına yardımcı olmak için elektrik ücretlerini azaltıp, rekabeti artırmaya çalışacağız" dedi. Lafazanis özelleştirmenin durdurulmasının Avrupalı ortaklarıyla sorun yaratıp yaratmayacağı yönündeki soruyaysa, hükümetin sadece kendilerini seçen Yunan halkına karşı sorumlu olduğu cevabını verdi.

Durdurulan bir diğer özelleştirme süreci ise ülkenin en büyük ticari limanı olan Pire Limanı özelleştirmesi oldu. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Yunanistan'ın yeni Denizcilik Bakanı Theodoros Dritsas, Selanik Limanı özelleştirmesinin de durdurulduğunu açıkladı.

YUNAN BORSASI DÜŞÜŞTE

Atina Borsası bugün yüzde 7.36 düşerek 725 puana kadar düştü. Şu saatlerde Fransız CAC endeksi yarım puan ekside bulunurken Alman DAX endeksi 0.06 puan artıda. Yunanistan’ın yeni Başbakan’ı Alexis Çipras’ın ilk bakanlar kurulunun ardından yaptığı, “Politikaları radikal bir şekilde değiştireceğiz. Amacımız ortaklarımızla yeni anlaşmalar yapmak” açıklaması borsanın düşüşünün hızlanmasına neden oldu. Başbakan’ın açıklamalardan sonra Yunanistan 10 yıllık tahvilleri 50 baz puan artışla 10.30 seviyesine çıktı. Öte yandan Enerji Bakanı Panagiotis Lafanzasiz’in özelleştirme karşıtı açıklamaları da borsaya olumsuz yansıdı.