Çin'den Taliban'a rüşvet gibi teklif

Çin'den Taliban'a rüşvet gibi teklif

Çin'in Taliban sorununu çözmek için örgüt liderlerini Pekin'e davet edeceği ve Afganistan'a 100 millyar dolar yatırım yapacağı iddia ediliyor

Çin’in Afganistan ve Pakistan’da Taliban’ı diyaloga ikna edebilmek için bölgeye 100 milyar dolar yatırım yapacağı ve Taliban yetkililerini Pekin’e davet edeceği öne sürüldü.

İngiliz radyosu BBC’nin Özbek servisi Çin’in Taliban sorununu yatırımlarla çözeceğini iddia etti. Çin’in bu girişiminin ABD önderliğindeki batı güçlerinin 13 yıl boyunca Afgan sorununa çözüm bulamadan ülkeden kaçmaya başladığı bir döneme rastlaması dikkat çekti.

Afganistan’da hükümet ve Taliban arasında silahlı çatışmalar yeniden alevlendiği bir ortamda ülke yeni Cumhurbaşkanı Eşref Gani geçtiğimiz günlerde önce Pakistan’a sonra Çin’e resmi ziyaretler gerçekleştirmişti.

Çin ise ekonomik ve askeri yönden gücünü son yıllarda artırmasına rağmen komşu ülke Afganistan’daki istikrarsızlıktan tedirginlik duyuyor. Uluslararası gözlemciler bunun nedenin sınır tanımayan uyuşturucu ticareti ve Afganistan’da savaşan çok sayıdaki Uygur olduğu görüşünde.

Rusya lideri Vladimir Putin ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov da batı güçlerinin Afganistan’dan çekildikten sonra ülkede olayların raydan çıkacağı uyarısında bulunmuştu.

Çin’in ise planladığı ekonomik yatırımlar ile Orta Asya bölgesinde Afgan sorununu çözmeye pratik adım atan tek ülke olmaya aday olduğu belirtiliyor.