Çin'den İran'a Nükleer Anlaşma Çağrısı

Çin'den İran'a Nükleer Anlaşma Çağrısı

Çin, İran'ın müzakerelerde anlaşmaya vararak nükleer enerjiyi meşru bir şekilde kullanmaya başlaması gerektiğini açıkladı

Çin, İran'ın nükleer programı konusunda dünyanın güçlü altı ülkesi (P5+1) ile hızlı bir şekilde anlaşmaya varması gerektiğini savunarak bunun ülkenin ekonomik kalkınması için yeni imkanlar oluşturacağını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi 15 Şubat’ta Tahran’a yaptığı ziyaret sırasında İran ve ABD, İngiltere, Rusya, Fransa arasında anlaşma sağlanmasının Tahran yönetimine nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla "meşru" kullanma hakkı vereceğini ve uluslararası ekonomik yaptırımların kaldırılarak, İran’ın ekonomik kalkınmasına yol açacağını söyledi.

İran ve 6 ülkenin Mart ayı sonuna kadar nükleer enerji konusunda bir ön anlaşmaya varması bekleniyor. Plana göre 30 Haziran'a kadar ise taraflar nihai anlaşmayı hazırlayarak imzalaması gerekiyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Çin Dışişleri Bakanı Wang bugüna kadar varılamayan anlaşmanın imzalanacağı konusunda ümitli olduğunu söyledi.

dünya bületini