Çin'den ABD'ye suçlama

Çin'den ABD'ye suçlama

Çin'in, Pasifik'teki ''uluslararası sularda'' ABD'ye ait güdümlü bir savaş gemisini durdurma girişimiyle iki tarafın gemilerinin çarpışma tehlikesi yaşandığı olayla ilgili olarak Pekin yönetimi ABD'yi suçladı.

ABD, ''5 Aralık günü ABD'nin USS Cowpens adlı güdümlü füze kruvazörü, önüne geçen Çin savaş gemisine çarpmamak için manevra yapmak zorunda kaldı'' açıklaması yapmıştı. Olay bölgede seferde bulunan Çin'in ilk uçak gemisi Liaoning'in yakınında meydana gelmişti.

Çin'in devlet medyasından Global Times gazetesinin haberinde, Güney Çin Denizi'ndeki söz konusu olayın iki ülke arasında 2009'dan beri yaşanan en önemli olay olduğu belirtildi.

Gazeteye konuşan ve olaya yakın Çinli bir kaynak, "Kötü adam her zaman ilk olarak kendisinin masum olduğunu iddia ediyor.'' diyerek, ABD gemisinin o gün Çin filosunun iç savunma tabakasının 45 kilometre içine girdiğini ileri sürdü.

Aynı kaynak, o gün ABD gemisinin Liaoning'i takip ve taciz ettiğini, ilk olarak Çin'in uçak gemisine karşı saldırgan tutum aldığını ifade etti. Söz konusu kaynağa göre, ABD gemisinin Malaka yada Güney Çin Deniz'indeki serbest geçiş alanı boyunca eskortluk adı altında her zaman hedefin Çin suları yada gemileri olan son derece hassas ve akıllı işler gerçekleştirdiğini de iddia etti.

Chinanews.com'un haberine göre ise ABD, uluslararası suları bahane ederek, Çin sularında uzun zamandan beri keşif çalışması yapıyor. The Cowpens'ın Batı Pasifik ve Güney Çin Denizi'ni sıkça ziyaret eden bir gemi olduğu, Japon ve Güney Kore gemileriyle bölgede ortak tatbikatlar yaptığı da ifade edildi.

ABD medyasında göre, olay sırasında gemilerden ateş açılmadığı kaydedilirken, ABD'nin askeri ve diplomatik yollarla Çin'i söz konusu hareketinden dolayı protesto etmişti.

Adını açıklamayan bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, olayın sonunda iki tarafın mürettebatının ''etkin ve yapıcı iletişimle'' güvenli geçiş için manevra yaptıklarını söyledi.

Olayın yaşandığı sırada ABD Devlet Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Çin'i ziyaret etmekte olduğu da kaydedildi.

Çin, geçen ay, bölgede gerilime sebep olan ve ABD'nin kabul etmediği yeni Hava Savunma Tanıtma Sahası (ADIZ) ilan etmişti. Pekin yönetimi, bölgeye girecek uçakların uçuş planlarını bildirmesi, çift yönlü telsiz bağlantısına geçmesi ve uçağın kimliğinin belirlenmesine yönelik sorulara doğru ve zamanında yanıt vermesi gerektiği; aksi halde, Çin silahlı kuvvetlerinin acil savunma önlemlerine başvuracağını duyurmuştu.