Çin'de yeni baskı dalgası: 27 Uygur'a idam...

Çin'de yeni baskı dalgası: 27 Uygur'a idam...

Geçtiğimiz Ramazan ayının son günü, Yarkent İlişku'da Çin yönetiminin uyguladığı katliam boyutundaki şiddete karşı gösteri yapanlar yargılanarak 12 Uygura hemen idam,15'ine ise iki yıl ertemeli idam cezası verdi...

Doğu Türkistan'da Uygır özerk bölgesinde  12 Uygur idam cezasına çarptırıldı. Çin'in kuzeybatısındaki Uygur Özerk Bölgesi'nde Kaşgar'ın Yarkent ilçesinde 28 Temmuz'da meydana gelen ve 100'e yakın kişinin öldüğü olaylar nedeniyle 12 Uygur idam cezasına çarptırıldı.

Reuters'ın, Çin'in resmi Şinhua haber ajansına dayandırarak aktardığı habere göre Kaşgar Mahkemesi 15 kişiye de 2 yıl ertelemeli idam cezası verdi. Kaşgar’daki Orta Dereceli Halk Mahkemesi 9 Uygur’un da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Habere göre 20 sanık da 4 ila 20 yıl arası değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Bazı kaynaklarsa 27 Uygur Türkü'ne idam, 9 kişiye müebbet hapis, 20 kişiye de 4 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis cezası verildiğini bildirdi.

Çin, Ramazan Bayramı'nın birinci gününe denk gelen 28 Temmuz'da Doğu Türkistan'da bulunan Yarkent-İlişku'da büyük bir katliam yapmış ve bu katliamı uyguladığı sansürle dünyadan gizlemişti. Katliamı dünyaya bir mektup aracılığıyla duyuran Doğu Türkistanlı bir genç, daha sonra Çin yönetimi tarafından tutuklanmış, ardından da öldüğü duyurulmuştu. 

YARKENT KATLİAMI, URUMÇİ'DEN BÜYÜK

Çin'in Ramazan Bayramının ilk günlerinde Yarkent'te gerçekleştirdiği kıtalin katliam boyutlarına ulaştığı ortaya çıkmıştı. Bölgeden Doğu Türkistanlı bir gencin, sonradan ulaştırdığı mektuba göre, Çin yönetimi, 27 Mayıs’ta Hoten merkezli başlattığı “Terörle Mücadele ve Sert Darbe Vurma Operasyonu” ile teravih kılan kadınları dahi katletmişti

Uygulanan sansür nedeniyle bölgeden çok sonra haberler, parça parça ulaşmıştı. Gelen haberler de işgalci Çin ordusunun, 2009'daki Urumçi katliamından çok daha büyük bir katliam gerçekleştirdiğini gösteriyordu.