Çin Zulmü Sürüyor

Çin Zulmü Sürüyor

Çin'de güvenlik güçleri gözaltına almaya çalıştıkları sırada direnen Çin vatandaşı iki Uygur kadını vurarak öldürdü.

Guangcou kentinde 6 Mart'ta bir tren istasyonunda 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bıçaklı saldırının meydana gelmesinden saatler önce polisin köyde ikamet eden Uygurlara baskın düzenlediği belirtildi.

Polislerin, köyde yaşayan Uygurlara neden baskın düzenlediğine dair bir resmi açıklama yapılmazken, Çin vatandaşı köylüler, 100'den fazla güvenlik görevlisinin baskın gecesi köye geldiklerini ifade etti.

İsmi belirtilmeyen kaynaklara göre, Çin polisinin, köyde yaşayan Uygurların Çin'den kaçacakları bilgisi sızdığı için baskın düzenledikleri iddia edildi.

YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA GELMEDİ

Diğer yandan tren istasyonunda gerçekleşen olayda polis, bıçaklı saldırganlardan birini vurarak öldürmüş ve diğerini yakalamıştı. Ancak olay sırasında istasyonda bulunanların, Uygur vatandaşına benzeyen üçüncü bir saldırganın olduğunu iddia ettiği ifade edilirken, yetkililer iddia edilen şahısla ilgili bir açıklama yapmadı.

Çin, son dönemde bölgedeki önlemleri artırırken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi başta olmak üzere ülkenin bazı yerlerinde patlama ve bıçaklı saldırı gibi olaylar Pekin yönetimi tarafından doğrudan "radikal gruplar" ile ilişkilendiriliyor, ancak yaşanan birçok olayla ilgili net bilgi verilmiyor.

Ülkede geçen yılın başında yürürlüğe sokulan terörle mücadele yasası kapsamında bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler bölgede "güvenlik gerekçeleri" nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamıyor.