Çin ile İran Arasında 25 Yıllık Anlaşma

Çin ile İran Arasında 25 Yıllık Anlaşma

İran ile Çin'in gelecek 25 yılı içeren stratejik ilişkiler anlaşması yaptığı bildirildi.

AA'nın haberine göre: İran'ın dini lideri Hamaney, İran ile Çin'in gelecek 25 yılı içeren kapsamlı stratejik ilişkiler anlaşması yapmasını doğru bulduğu belirtti.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran ve Çinli liderlerin gelecek 25 yılı içeren kapsamlı stratejik ilişkiler anlaşması yapmasını doğru bulduğunu belirtti.

İran'ın dini lideri Hamaney'in resmi internet sitesi leader.ir'in haberine göre, Ortadoğu ziyaretleri kapsamında Tahran'da resmi temaslarda bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i kabulünde konuşan Hamaney, "İran devleti ve halkı, her zaman Çin gibi güvenilir bağımsız ülkelerle ilişkilerini geliştirme peşinde olmuştur. Bu esas üzerine, İran ve Çinli liderlerin 25 yıl süreli stratejik ilişkiler anlaşması yapması, doğru ve hikmetli bir iştir" ifadelerini kullandı.

İran'a yönelik yaptırımların uygulandığı dönemde Çin devletinin işbirliğini hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getiren Hamaney, enerji konusunun dünyanın önemli konularından biri olduğunu vurguladı.

"Enerji konusu önemli"

Hamaney, "İran bölgede enerji konusunda güvenilecek tek bağımsız ülkedir. Bölge ülkelerinin bazılarından farklı olarak İran'ın enerji siyaseti, İranlılar dışında başka hiçbir tesirin altında değildir" değerlendirmesinde bulundu. 

Çin Devlet Başkanı Şi de iki ülkenin arasındaki ilişkinin "barış, ilerleme ve dostluk" sembolü kadim İpek Yolu'na dayandığını kaydetti.

Şi, "Biz bağımsız gelişmeyi sürdürüyoruz. Ekonomik yaptırımların uygulandığı dönemde İran'ın yanında olduğumuz gibi yaptırımların kalkmasının ardından da ilişkilerimizi tüm alanlarda geliştirmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

"Derin işbirliğine hazırız"

İran'ın coğrafya, insan ve enerji yönünden özelliklerinin bulunduğunu belirten Şi, "Çin ve İran ekonomisi birbirini tamamlayan ekonomilerdir. Bu yönden gelecek 25 yılı içeren kapsamlı stratejik işbirliği anlaşmasına vardık. Kültürel, eğitim, teknoloji, askeri, ve güvenlik konularında daha derin işbirliklerine de hazırız" görüşünü paylaştı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda leader.ir'in haberine göre Şi, "Çin devleti ve milleti, size dost ve samimi gözle bakmaktadır. Ümit ediyorum ki geçmişte olduğu gibi iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için yardım edersiniz" dedi.