Çin: Füzeler İçin Türkiye İle Anlaştık

Çin: Füzeler İçin Türkiye İle Anlaştık

Pekin, Türkiye'nin açtığı füze savunma ihalesini Çinli firma CPMIEC'in FD-2000 sistemiyle kazandığını duyurdu.

Çinli yetkililer, Ankara ile NATO arasında uzun tartışmalara neden olan Türkiye’nin hava savunma sistemi ihalesini Çinli CPMIEC firmasının kazandığını doğruladı. Malezya’da düzenlenen ‘Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA) yerel basına konuşan bir firma yetkilisi, Türkiye’nin açtığı uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihalesini kazandıklarını belirtti.

5 kez uzatıldı

Türkiye Çin füzelerine karşı çıkan NATO ve Batı’nın baskısıyla ihale süresini 5 kez uzatmıştı. Türkiye’nin şartlarından biri olan ortak üretime tek ‘evet’ diyen Çinli şirket, ihalede 3.4 milyar dolarla en düşük teklifi vermişti.Ankara’nın Çin’le yaptığı anlaşma, başta ABD olmak üzere NATO genelinde tepkiye yol açmıştı. Batılı ülkeler, Çin yapımı füzelerin NATO’nun füze savunma sistemine uymayacağını belirterek anlaşmaya karşı çıkmışlardı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçen ay yaptığı açıklamada sürenin uzatılmasına karşın füze ihalesine Çinlilerden başka kimsenin teklif vermediğini belirtmişti. Yılmaz, satın alınacak füzelerin sadece ulusal sistemlere entegre edileceğini, NATO sistemlerine dahil edilmeyeceğini söylemişti. İlk ihaleye Çin’den başka ABD, Fransa-İtalya konsorsiyumu ve Rusya teklif vermişti.

Aynı anda 100 hedef

Türkiye’nin alacağı FD-2000 füzeleri, Çin Ordusu’nun uzun menzilli hava savunma füzesi HQ-9’un ihraç modeli. Füzelerin etkili menzilleri 125 kilometreye kadar çıkıyor. Sistemin en önemli parçası radar, aynı anda 100 hedefi takip edebiliyor. (Vatan)