Çiftçi eylemciler Kızıltepe merkeze girdi

Çiftçi eylemciler Kızıltepe merkeze girdi

Elektrik kesintileri nedeniyle üç günden beri Mardin’de eylem yapan çiftçiler Kızıltepe merkezde de yolları kapattılar. Al Jazeera’ye konuşan çiftçiler 'Bu eylem değil halk hareketi' diyor.

Elektrik kesintileri nedeniyle tarlalarına ve hayvanlarına su veremedikleri gerekçesiyle üç günden beri Mardin çevresinde eylem yapan çiftçiler Kızıltepe merkezde de yolları kesip dükkanları kapattırdılar. Polisin müdahalesiyle dağılan eylemciler lastik yakıp barikat kurarak araç geçişlerine izin vermiyorlar. Kızıltepe Mardin yolunu öğlenden sonra açan güvenlik güçleri Kızıltepe merkezdeki asayişi sağlamak üzere eylemcilerle yoğun mücadele halinde.

ÖZETLE

Eylemciler Kızıltepe merkezine girdiler.
'Halk hareketi.'
Kaymakamın aracının camlarını kırdılar.

 

‘Eylemci değil çiftçi, eylem değil halk hareketi’

Al Jazeera Türk muhabiri Abdülkadir Konuksever, Kızıltepe’de yolları ve dükkânları kapatarak eylem yapan çiftçilerle görüştü. Eylemciler elektrikleri verilinceye kadar mücadele edeceklerini belirttiler.

 

abdurrahman-yildiz
Çiftçi Abdurrahman Yıldız 210 dönüm mısır tarlası için eyleme katılıyor.

 

Kızıltepe’de çiftçilik yapan Abdurrahman Yıldız, 210 dönüm mısırının kurumak üzere olduğunu söyleyerek başka çaresinin bulunmadığını anlatıyor.

“Derikte 4-5 gündür, Kızıltepe’de de 3 gündür elektriğimiz yok. Elektrik olmayınca suyumuz da yok. 210 dönüm mısırıma iki güne kadar su veremezsem kuruyacak. Tam dane tutmuş heba olup gidecek. Pamuğumuz da aynı durumda. Yakınlarda su olsa gidip tankerle getireceğiz ama hiç bir yerde su yok. İki gündür su değmemiş bana ve kokmaya başladım. Bize ‘bir grup eylemci’ diyorlar. Biz eylemci değiliz, su isteyen çiftçileriz. Bu da halk hareketi. Vallahi bu elektrik su gelmezse burası Rojavaya döner.”

 

abdulbedi-kilic
Abdülbedi Kılıç çocukların içecek su bulamadıklarını anlatıyor.

 

‘Şengal’e döndü’

Çiftçilerden Abdülbedi Kılıç ise eylemi keyiflerinden yapmadıklarını, çaresiz oldukları için sokaklara çıktıklarını söylüyor.

“Keyfi bir şey değil bu. Hayvanlar perişan, çocuklar perişan. Hepimiz susuzuz. Mısırı 7 günde bir sulamamız gerekiyor ama su yok. Kaldı burada iki günümüz. Ölün diyorlarsa bize böyle ölürüz. Gelin köyleri görün Şengal dağlarına dönmüş. Her yer kupkuru.”

 

mahsum-cecen
Mahsum Çeçen: Kimse zarar görsün istemiyoruz

 

‘Esnaf ve polisin zarar görmesini istemiyoruz’

Kızıltepe’nin Elmalı köyünden gelerek eylemlere katılan Mahsum Çeçen ektiği mısırının kurumak üzere olduğunu, hayvanların da neredeyse telef olacaklarını söyleyerek kaçak kullanmadığı halde elektriğinin kesildiğini belirtiyor.

“Benim ürünüm mısır. Üç gündür elektrik yok. Motor çalışmayınca sondajdan su çekemiyoruz. Yarına kadar gelmezse mısırım kuruyacak ve bütün emeğim heba olacak. Hayvanlarımın içecekleri suları dahi yok. Biz keyfimizden gelmiyoruz buraya kadar. Esnafın ve polisin zarar görmesini istemiyoruz. Çok gittik geldik ama kimse bizi dikkate almadı başka çaremiz kalmadı.”

Kızıltepe’de eylemciler Kaymakamlık, AK Parti İlçe Başkanlığı ve DEDAŞ binasını da taşladılar. Kaymakamlık binasının ve kaymakamın makam aracının camları kırıldı. Olaylarda beş kişi gözaltına alınırken iki polis, atılan taşlardan hafif şekilde yaralandı. Bazı araç ve işyerleri de zarar gördü. 

Kaynak: Al Jazeera Türk