"Cici Çoçuk" israil

"Cici Çoçuk" israil

İsrail ile normalleşme görüşmeleri Anadolu Ajansı’nın haberlerine de fazlasıyla yansıdı.

COLA İÇ, İSRAİL İLE KAZAN'

Vahdet Gazetesi'nden Mehmet Ali Ay'ın haberine göre; Anadolu Ajansı ’nın İsrail ’le ilgili abonelerine art arda servis ettiği haberler büyük tepki topladı. AA, son olarak abonelerine “İsrail ’le ticarette ‘kazan-kazan ’ beklentisi” başlıklı bir haber servis etti.

Daha önce de “Coca-Cola ’dan Filistin ’de 600 kişilik istihdam” ve “Coca-Cola sporcuları Euro 2016 ’da Türk bayrağını taşıyacak” gibi terör devleti İsrail ’i ve Coca-Cola ’yı hoş gösterecek haberler abonelere servis edilmişti. AA ’nın bu yaklaşımı Türk ve Müslüman âleminde büyük yara ve izler açarken büyük tepkilere neden oldu.

LÜTUFMUŞ GİBİ

Vahdet ’e konuşan BBP Genel Başkan Yardımcısı Ünsal Karabulut, “Coca-Cola şirketi Filistin ’de 600 kişiyi istihdam edecek ve bu da bir lütufmuş gibi AA ’nın haber katmanlarında ve haber havuzunda çıkmış olacak. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Zaten Müslümanların Coca-Cola ’ya içindeki karışımlardan dolayı bir itirazı var. Paranın İsraillilere ve Siyonistlere gittiği için bir tepki de var. AA, şüyuu vukuundan beter bir hal uygulamaya başladı. Bu yaptıkları haberlerden görülebiliyor” dedi.

 

ACIMIZ HENÜZ DİNMEDİ

Anadolu Ajansı ’ndan emekli bir gazeteci olduğunu hatırlatan Karabulut, “9 tane Müslüman Türk vatandaşının aileleri ıstırap içerisinde. Daha Mavi Marmara ’nın acısı dinmedi. AA, devlet terbiyesiyle alakalı haberler yapardı ve bağımsızdı. Her şeyden önce Müslüman âleminin faydalarını ve çıkarlarını düşünerek haber yapardı. Fakat kesinlikle böyle istismar edici, mecbur kılıcı haberlere tenezzül ve tevessül etmezdi. Şimdi AA ’nın yapmış olduğu çalışmalar, yazışmalar, konuşmalar, haberleşmeler, redaksiyon aslından kesinlikle uzaktır” diye konuştu.

İŞGÜZARLIK

Karabulut, yaklaşık 20 yıldır Coca-Cola içmediğini söyledi. İsrail ’in Filistin ’e yaptıklarının ortada olduğuna dikkat çeken Karabulut, “Anlaşılan AA kendi etiğinden, ilkelerinden, kuruluş amacı ve misyonundan gittikçe uzaklaşıyor. Bu haberler talimatla yapılmıştır. Ismarlama ve göz boyama haberlerdir. Birilerinin gözüne girmek için yapılmıştır. Müslümanların aleyhinedir. Bunlar AA ’nın işgüzarlığından ve sipariş haberlere ağırlık veren bir kurum olmasından kaynaklanıyor” dedi.

KAHREDEN HABERLER

1- COCA-COLA GÜZELLEMESİ YAPTI

Türkiye Milli Futbol Takımı ile Coca-Cola Gelişim Liglerinin ana sponsoru olarak Türk futbolunun en büyük destekçileri arasında yer alan Coca-Cola, genç sporcuların dünyanın en büyük futbol organizasyonlarından biri olan Euro 2016 heyecanına ortak olmasına olanak sağlıyor. 8 genç sporcu, Coca-Cola ’nın desteğiyle Milli Takımın Hırvatistan ve İspanya maçları öncesinde bayrak taşıyıcı olarak görev alacak ve efsane futbolcularla bir araya gelecek.

 

2- VİCDANLARI SIZLATTI

Coca-Cola sisteminin Filistin ’de en büyük 3 ’üncü işveren, 5 ’inci yatırımcı olduğu, sağladığı istihdamın 600 kişiye ulaştığı bildirildi. Coca-Cola ürünlerinin Filistin ’deki şişeleme ve dağıtımını yapan National Beverage Company ’nin (NBC) Genel Müdürü İmad Hindi, Coca-Cola ’nın Filistin ’de gazlı içecek pazarının lideri konumunda bulunduğunu anlattı. “Şu anda Filistin ’de en büyük 3 ’üncü işveren ve en büyük 5 ’inci yatırımcı durumundayız” dedi. Hindi, “topluma katkı projeleri”nde ede iddialı olduklarını ifade ederek, Filistin ’de çocuklar ve kadınlar için yaptıklarını anlattı.

 

3- İSRAİL ’E KAZANDIRDI

İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin iki ülke arasındaki ticarete ivme kazandıracağı belirtiliyor. Son 5 yılda İsrail ’le dış ticarette sürekli fazla verilirken, ihracat yüzde 13 artarak 2,7 milyar dolara yükseldi, ithalat ise yüzde 19 azalarak 1,7 milyar dolara düştü. DEİK Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu: İlişkilerin normalleşmesi İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa piyasalarına ulaşma imkanını yaratabilir. Bu da kazan-kazan durumunu oluşturacaktır. Bu durum ticaret hacmimizi birkaç katına çıkaracaktır.

 

GENEL POLİTİKANIN YANSIMASIDIR

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Akkiraz da, “AA ’nın verdiği haberler genel konsepte uygun kontrollü haberlerdir” dedi. Anadolu Ajansı ’nın bir devlet kuruluşu olduğunun altını çizen Akkiraz, “Türkiye ’nin dış politikada sıkışması söz konusu. Tüm komşular kaybedildi. Şimdi bunu ‘Nasıl düzeltebiliriz? ’ diye düşünüp duruyorlar. Dış politikayı Pentagon ’un emrine vermek, büyük Ortadoğu projesinin eş başkanlığını yapmak, oralardan bir ümit beslemek Türkiye ’yi köşeye sıkıştırdı. Mavi Marmara olayından sonra İsrail mallarına bir boykot uygulandı.

 

Hüseyin Çelik o dönem MEB Bakanı ’ydı. Bu okul kantinlerine kadar yansıdı. Ama ardından hükümet tarafından bir genelge yayımlanarak ‘Bu meseleler ticari ilişkilerle karıştırılmamalı ’ denildi. Bu genelge kayıtlarda var” dedi. “Türkiye şu an hasta adam durumuna düştü” diyen Akkiraz, “Anadolu Ajansı Genel Müdürü ’ne o haberi ‘Şöyle ya da böyle vereceksin derseler ’ ne yapabilir ki. Emirle iş yapan kurumlara içinde bulundukları hâleti ruhiyeden dolayı bir şey demek istemiyorum ama o talimatı veren kişiler için iyimser olamam. Bu bir konsepttir. Genel politikanın bir yansımasıdır. Haberleri ‘Böyle vereceksiniz ’ diyorlar. Sadece İsrail konusunda değil ki AA ’nın servis ettiği tüm haberler süzgeçten geçiyor. Dikkat ederseniz verdikleri haberler kontrollü haberlerdir. Her zaman siyasiler belirleyicidir” diye konuştu.