CIA'in işkence Mağdurlar listesi Uzuyor

CIA'in işkence Mağdurlar listesi Uzuyor

Amerikan Senatosu istihbarat Komitesi'nin 2014 raporunda CIA'in davası devam eden üç kişiye ilaveten 12 kişiye daha işkence edildiği açıklandı

Amerika Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'in gözaltına aldığı şüphelilere işkence uyguladığına dair çıkan raporlardan sonra en az bir düzine insanın daha işkenceye tabi tutulduğu açıklandı.

CIA'in gözaltında tuttuğu 3 kişiye işkence ettiği iddiaları ile soruşturma başlatıldı ancak en az 12 kişi daha benzer taktiklerle işkenceye tabi tutulduğunu açıkladı. Boğulma hissi veren Çin işkencesine maruz kaldığını söyleyen, Walid Bin Attash, Süleyman Abdullah Salim, Majid Khan, Gül Rahman ve Muhammed Ahmed Ben Soud olarak da bilinen Muhammed Shoroeiya ilk açıklananlardı.

Senato istihbarat Komitesi'nin 2014 raporunda göre yedi kişi daha – Esedullah, Mustafa al-Hasawi, Abu Hudhaifa, Ebu Yasir al-Jaz'iri, Süleyman Abdullah, Ebu ca'fer el-Irak, Ebu Hazim ve Khalid al-Sharif – işkenceye tabi tutulduğu belirtildi.

Amerikan sivil özgürlükler birliği (American Civil Liberties Union ACLU) kaçırılarak gözaltına alınan üç eski mahkum olan, Süleyman Abdullah Salim, Muhammed bin Ahmed ve Gül Rahman'ın adına dün Washington Federal Mahkemesinde görülmeye başlandı.

Davaları görülen 2002 yılında Salim ve Ahmed, çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakılmış, Rahman ise hapiste ölmüştü.