CIA'in işkence Danışmanları FBI'e Geçti

CIA'in işkence Danışmanları FBI'e Geçti

CIA'in sorgulamalar sırasında kullandığı işkence tekniklerini belirleyen psikologlar FBI'da hizmet vermeye devam ediyor

ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA)'nın işkence skandallarını ortaya çıkaran raporların yayınlanmasının ardından adını tüm dünyanın duyduğu Amerkan Psikologlar Derneği (APA) benzer çalışmalarına devam ediyor. CIA'nın sorgulama sırasında uyguladığı işkence yöntemlerini belirleyen ve yeni işkence yöntemleri bulan psikologlar ABD Savunma Bakanlığı ile sorgulamalarda birlikte çalışmaya devam ediyor. 

Irak'ta bulunan Ebu Garip hapishanesindeki işkencelerde etkin olan Susan Brandon'ın ABD'nin Psikolojik Etik ve Ulusal Güvenlik politikasının gelişiminde merkezi bir rol oynadığı iddia edilmişti.

Brandon şu an FBI Yüksek Değer Tutuklu Sorgulama Grubuna danışmanlık yapıyor. Brandon ayrıca sorgulamalar sırasında herhangi bir suç işlenip işlenmediğinin belirlenmesinde araştırmacı olarak görevlendirildi.

FBI'dan iddialar hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Amerikan dış istihbarat örgütü CIA'nın işkencelerini psikologların yönettiği, işkence ve sorgu teknikleri konusunda Bruce Jessen ve Jim Mitchell isimli iki psikologla anlaştığı ve bu kişilerin direktifleri doğrultusunda işkence ve sorgulama teknikleri uyguladığı birkaç ay önce ortaya çıkmıştı.

CIA İşkence raporu dünya gündemindeki yerini koruyor. Raporda uygulandığı belirtilen işkence yöntemleri tüm dünyadaki insan hakları kuruluşlarından tepki almaya devam ediyor.

Psikolojik Etik ve Ulusal Güvenlik Politikası raporuna göre "Psikolog [Sağlık Hizmetleri CIA Ofisi] sağlık uzmanları direnen bir işlevi yerine getirmek için, kapının açılmasına yardımcı olarak görülebilir"