CIA'in Eski Başkanı: Asıl Tehlike IŞİD Değil Şii Milisler

CIA'in Eski Başkanı: Asıl Tehlike IŞİD Değil Şii Milisler

CIA esk Direktörü Petraeus, Irak'ta asıl tehdidin IŞİD değil, IŞİD'e karşı sahaya sürülen Şii milisler olduğunu söyledi

ABD'nin Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA)'in eski direktörü David Petraeus Irak'ta asıl tehdidin IŞİD grupları değil, IŞİD'e karşı sahaya sürülen Şii milis grupları olduğunu söyledi.
Petraeus açıklamalarında, "Irak'ın siyaset sahasında Lübnanlaşması ve harici bir gücün siyasette aktifleşmesi felaket olur. IŞİD ortadan kalktığında İran destekli milisler; siyaset arenasında Lübnan'daki Hizbullah gibi kilit noktada olacaklar." dedi.
IRAK'TA ÇOK YANLIŞ YAPTIM
Irak işgali sırasında ABD ordusunda görev alan Petraeus Irak'ta yaptığı hataları da dile getirdi. 
Petraeus, "Irak'ta çok yanlış yaptım. Bazı şeyleri daha farklı yapmalıydım." dedi. İran'la ilgili olaraksa "Bölgede ABD'nin açık yüreklilikle yaptığı tekliflere İran'ın verdiği karşılıklar, hiç de iç açıcı değil. İran bizim için Orta Doğu'daki en büyük sorun olmaya devam ediyor. Kasım Süleymani'nin sahadan yayılan görüntüleri buna kanıt" dedi. 
Geçtiğimiz hafta Irak'a giden Petraeus Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan Süleymaniye Amerikan Üniversitesi'nde her yıl düzenlenen Süleymaniye Forumu'na katıldı. 
Üç yıl aradan sonra ilk defa Irak'a giden Petraeus bölgedeki basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Petraeus, bu sırada Irak için Şii milisleri IŞİD'den daha tehlikeli gördüğünü söyledi. 
DAVİD PETRAEUS KİMDİR?
CIA'nın eski başkanı olan David Petraeus, Irak işgali sırasında görev alan ABD subayları arasında yer alıyordu. Türkiye'de "Çuvalcı General" olarak da bilinen Petraeus, 4 Temmuz 2003'te Süleymaniye'de bulunan karargâhtaki Türk askerlerini başlarına çuval geçirerek alıkoyan ABD askerlerinin başında bulunuyordu. 
ABD sonrasında olaydan dolayı Türk makamlarından özür dilemişti.